• Reklam

Erkek elbisesi giyip, bıyık taktılar, şiddete dikkat çektiler

Panel öncesi Urla’da bulunan kadın dernekleri ve STK'lı kadınlar erkek kıyafetleri giydi, ellerinde öldürülen ve şiddet mağduru  kadınların bulunduğu fotoğraflarla yürüyüş yaptı. Hep bir ağızdan haykırıp, "Kadın şiddetine ve cinayetlerine son" diye haykırdı. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.

Erkek elbisesi giyip, bıyık taktılar, şiddete dikkat çektiler
26 Kasım 2021 - 17:06
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Urla Tarihi Tamirhane Binası’nda bir etkinlik düzenlendi. “Mercek Altında: Kadına Yönelik Şiddet” başlığı ile düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra halktan da çok sayıda vatandaş katıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte Avukat Figen Merder, Ferda Yamanlar, Prof. Dr. Eser Köker, Uzm. Dr. Zeynep Varol ve Tülin Eraslan konuşma yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için her zaman mücadele ettiklerini belirtti. Konuşmasında, Türkiye’de bu yıl ilk 6 ayda resmi kayıtlara göre 130 kadının katledildiğini belirten Soyer, “Ülkemiz genelindeki gerçekler göz önüne alındığında, İzmir’in Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Kadın Dostu Kentler’ arasına dahil edilmesi son derece sevindirici ama elbette tek başına yeterli değil” dedi. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerini İzmir’de uygulamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz diyen Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları da aktardı. Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı’nda yurttaşların olumsuz bir durumla karşılaşması halinde tüm belediye birimlerine ulaşması için acil durum butonu uygulaması başlattıklarını ekledi.


Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri kadına şiddeti farklı bir anlatımla protesto ettiler. Erkek kılığına girerek öldürülen kadınların resimlerini taşıyan Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nilgün Göçük, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Ayşe Başkanoğlu ve Urla'nın ilk kadın belediye başkanı Sibel Uyar birer konuşma yaptı.

Somut Çözümler Üretelim

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, şiddet oranında son bir yılda yüzde 30 artış olduğunu söyledi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak medyadaki eril dili düzeltmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Hollanda Krallığı Büyükelçiliği desteği ile başlayan ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ sivil toplum dayanışması sağlayacaklarını belirtti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün Birleşmiş Millet tarafından ilanı hakkında tarihi bilgiler de aktaran Dilek Gappi konuşmasında, “Somut çözümler üretelim, gün yaşadığımız haksızlıklara ‘hayır’ deme ve ‘ama’ları bırakma günüdür” dedi. 

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele ettiklerini ifade eden Gappi, “Sadece kadına şiddet değil, çocuğa, canlılara, hayatta var olan her türlü şiddete karşıyız” diyerek etkinliği başlattı. 
Düzenlenen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü Eşitlik ve Kadın Politikaları Birim Sorumlusu Hazal Palabıyık da bir sunum yaptı. Sunum sonunda “Susma, korkma, saklama. Unutma, şiddeti sen durdurabilirsin” diyerek noktaladığı konuşması alkış aldı.

İzmir Barosu Kadın Hakları Dayanışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yürütme Kurulu’ndan Av. Figen Merder, konuşmasında kadın haklarının korunması ve uygulanmasındaki öneme değindi. “Kadınların haklarını ve yaşam hakkını korumak devletin, siyasi düşüncesi ne olursa olsun öncelikli görevidir” diyen Merder, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı çıktıklarını, bu kararın iptali için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şiddet olaylarında tedbir kararının uygulanma süresinde yaşanan zorluklara dikkat çeken Figen Merder, yasal süreçlerin hızlı uygulanması gerektiğini belirtti.

TMMOB İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu’ndan Ferda Yamanlar, oda olarak yaptıkları çalışmaları aktardı. 2009 yılından bu yana yaptıkları kadın kurultaylarının geçtiğimiz günlerde yedincisini yaptıklarını söyledi. Yamanlar, “Haklarımızdan, eşitlikten ve adaletten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Habibe Sarabi Afganistan’ı Anlattı

Etkinliğe bir video yollayan Afganistan’ın ilk kadın valisi Habibe Sarabi, Taliban işgali altında olan Afganistan’daki yaşam hakkında bilgiler paylaştı. Kadınların sosyal hayattan mahrum bırakıldığını söyleyen Sarabi, ihlal edilen hakları tek tek anlattı.
İzmir Tabip Odası Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu’ndan Dr. Zeynep Varol, Eril Şiddetin Sağlığa etkileri başlıklı bir sunum yaptı. Sunumda kadın hekimlerin yaşadığı sorunlara da değindi.

İletişim Merkezine İhtiyacımız Var

Konuşmacılar arasında yer alan Prof. Dr. Eser Köker, “Olağandışı Dönemlerde Medyanın Erkek Şiddetini Olağanlaştırılması” başlığıyla sunum yaptı. Ana akım medyanın kullandığı dile dikkat çeken Köker, bir iletişim merkezine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu merkezde kadınların bilinçlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Etkinliğin son konuşmasını yapan Tülin Eraslan EŞİK platformu olarak İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Etkinlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan eserler de sergilendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum