Evini 6 bin kitaplı kütüphaneye çevirdi
MANİSA'da, hayatını kitaplara adayan ve yazdığı kitaplarla da kentin tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere taşıyan Ali Haydar Aksakal (84), daha önceleri kiraya verdiği evini içinde 6 bin kitap bulunan kütüphaneye çevirdi. Kütüphanesindeki kitaplara gözü gibi bakan Aksakal, kitaplarını kendisinden sonra bırakacak, bir vakıf ya da kütüphane kurulmasını istiyor.
Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde yaşamını sürdüren Ali Haydar Aksakal (84), lise yıllarında öğretmeni Nazik Erik'in yönlendirmesiyle kitap okuma alışkanlığı kazandı. Her gün kütüphaneye giderek kitap okuyan Aksakal, zamanla kitap satın almaya başladı. Şehzadeler ilçesinde uzun yıllar esnaflık yapan Aksakal, aynı zamanda dünyanın birçok bölgesine geziler düzenledi. 2000'li yıllarda esnaflığı bırakmasının ardından Aksakal, yazmaya başladı. İlk olarak anılarını yazan Aksakal, daha sonra Manisa'nın tarihi ve kültürel değerleri üzerine araştırmalar yaptı. Kentin tarihine yönelik 26 kitabı bulunan ve birçok yabancı dilde kitapları çevrilen Aksakal, lise yıllarından bu yana biriktirdiği kitaplarla evinin bir bölümünü kütüphaneye çevirdi. Kitapları evine sığmayan Aksakal, daha sonra kiraya verdiği bir dairesini boşaltarak, kütüphaneye çevirdi. 6 bin eserin bulunduğu kütüphanesindeki kitaplara gözü gibi bakan Aksakal, kitaplarını kendisinden sonra bırakacak, bir vakıf ya da kütüphane kurulmasını istiyor.
GENÇLERE 'OKUYUN' ÇAĞRISI
Gençlere 'okuyun' çağrısında bulunan Aksakal, "Manisa'da lise yıllarımda beni kitap okumaya öğretmenim Nazik Erik alıştırdı. Her gün kütüphaneye giderek kitap alırdım. Kitap okuma alışkanlığı bana kitap satın aldırmaya başladı. Rahmetli dedem iki medrese bitirdi, babam ise okuyan, kültürlü bir insandı. Babam kazancıyla kitap alırdı. Evde kütüphane oluşmaya başladı. Apartmanımızı 1985 yılında yenilediğimizde 2 ve 3'üncü katları dubleks yaparak, kütüphaneyi orada kullanmaya başladık. Yetmedi. Yetmeyince de kiraya verdiğimiz zemin kattaki dairemizi kütüphaneye çevirdik. Burası da yetmiyor. Manisa'da kültürel bir vakıf ya da kütüphane kurulması halinde seve seve bu vakfa ya da kütüphaneye kitaplarımızı hediye edebiliriz. Çünkü Manisa'da olmayan kitaplar bizde var. Gençlere burada büyük görev düşüyor. Sürekli okumalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Yazarlığa gezi anılarını yazarak başladığını ve şu an bazıları birçok dile çevrilen 26 kitabı olduğunu dile getiren Aksakal, "Parayı herkes kazanır bizdeki bilgi mezara gitmesin düşüncesiyle anılarımı yazmaya başladım. Manisa'nın gizemli tarihini araştırmaya başladım. İlk olarak çalışmalara 2000'li yıllarda başladım. Sağlığım el verdiğince de yazmaya ve gelecek nesillere bilgi aktarmaya devam edeceğim" diye konuştu. (DHA)
YORUMLAR