FETÖ'nün küllerinden doğan Türkiye sıralamasına giren üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
İzmir Demokrasi Üniversitesi (İDÜ) Rektörü Bedriye Tunçsiper, üniversitenin hızla büyüdüğünü ve akademik başarıda önemli bir noktaya ulaştığını belirterek, “Hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girmek” dedi. 13.500 öğrenciye ulaşan İDÜ'nün, yüzde 100 İngilizce eğitim ve kadın akademisyen oranıyla dikkat çektiğini belirtti.
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin Yolculuğu
İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Bedriye Tunçsiper, 2016 yılında eğitim hayatına başlayan üniversitenin gelişim sürecini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. Tunçsiper, üniversitenin mevcut fakültelerini en iyi noktaya getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Burada özel bir üniversite vardı ve kapanmıştı. Daha sonrası İzmir’e 2 yeni devlet üniversite kuruldu. Üniversitemizde bunlardan bir tanesi. Özel üniversitelerin bir tane garantör üniversitesi oluyor. Burasının garantör üniversitesi de Dokuz Eylül Üniversitesi’ydi ve kapandıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geçmişti. Resmi Gazete’de atandığımı gördüm ve İzmir’e geldim. 2017’de rektör olarak atandıktan sonra ilk 2 ay içerisinde 4 bölümü aktif ettim. Her hafta üniversitemizden YÖK’e yazı gidiyordu. Hızlı bir şekilde ilerledik. YÖK Başkanı ile istişarelerde bulunuyordum, farklı bir üniversite yaratmak istiyorum dedim. Onlar da bana İngilizce olarak devam edin ve açılmayan bölümleri açın önerilerinde bulundular. Canla başka biz bunları açmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada 42 bölümümüz aktif. 10 fakültenin hepsini de ilk birinci yılda aktif hale getirdik. 13 bin 500 öğrencimiz, 700’e yakın da akademik kadromuz var. Üniversitemize kendi evimize bakar gibi baktık ve büyüttük. Üniversitemiz, sıfırdan başlayarak bu noktalara geldi” dedi.
‘Hedef: İlk 10 Üniversite Arasına Girmek’
Akademik başarının önemini vurgulayan Tunçsiper, “Fiziki mekanlardan çok, öğrencilerimizin iyi yetişmesi bizim için önemli. Mezunlarımızın bizi yeniden tercih etmesi bunun en büyük göstergesi. Hedefimiz eğitim kalitesini artırarak Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi arasına girmek” dedi.
13.500 Öğrenci Sayısına Ulaştı
Tunçsiper, üniversitenin öğrenci sayısındaki artışı vurgulayarak, “Kurulduğumuz günden bu yana hızla büyüyerek 13.500 öğrenci sayısına ulaştık. Hem akademik hem de fiziki büyümeyi sürdürüyoruz” dedi.
Başarı Sıralamasında İlk 5’te Yer Aldık
Tunçsiper, akademik başarıya büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Ulusal hakemli dergilerde yayın sayısı açısından 208 üniversite arasında ilk 5’teyiz. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen TUS’ta öğrencilerimiz köklü üniversiteleri geride bırakarak birinci oldu. Tıp Fakültemizin başarısı sayesinde mezun öğrencilerimiz ilk üç tercihlerine yerleşiyor” ifadelerini kullandı.
218 Üniversite Arasında En Fazla Kadın Akademisyen
Tunçsiper, akademik kadroda kadınların ağırlıkta olduğunu belirterek, "Kurucu ve kadın rektör olarak söyleyebilirim ki, yüzde 70 çalışanımız kadın çalışan. Samimiyet ortamımız mevcut. Öğrencilerimizle de aramızda bu var. Biz ulusal hakemli dergilerde 208 üniversite arasında öğretim üyesi sayısına düşen yayın sayısında ilk 5’te yer alık. Biz yeni bir üniversiteyiz ama TUS’ta öğrencilerimiz o kadar köklü üniversite arasında birinci oldu. Diş hekimliğinde hoca sayımız ama temel dersleri Tıp Fakültesi hocalarımız geliyor. TUS’un arkasında yatan başarı tıp fakültemizin de başarısı. Tıp Fakültesinden mezun ettiğimiz öğrencilerin de istedikleri ilk 3 tercihlerine girmiş durumdalar” şeklinde konuştu.
Yüzde 100 İngilizce Eğitim ile Fark Yaratıyor
Üniversitenin İngilizce eğitimde iddialı olduğunu belirten Tunçsiper, “Meslek Yüksekokulumuz dahil olmak üzere tüm bölümlerde yüzde 100 İngilizce eğitim veriyoruz. Tıp Fakültemiz de tamamen İngilizce eğitim sunuyor. Akademisyenlerimizin yabancı dil yeterliliği en az 80 puan seviyesinde. Böylece eğitim kalitemiz artıyor” dedi.
Uzundere Yerleşkesi İçin Büyük Mücadele
Üniversitenin kampüsleşme sürecine de değinen Tunçsiper, “Bir yılda 36 bölüme çıktık ve mevcut alan yetersiz hale geldi. Uzundere’de 400 dönümlük bir alan tahsis edildi. Prefabrik yapılarla eğitim alanları oluşturduk. Öğrencilerimiz burada eğitim görmeye başladı. Limontepe’de de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi açıyoruz ve Diş Hekimliği Fakültemizi buraya taşıyoruz” diye konuştu.
Stanford Yaz Okulu
Tunçsiper, üniversitenin uluslararası akreditasyon sürecine girdiğini belirterek, "Online eğitime geçen ilk 8 üniversiteden biri de bizdik. Bizzat birebir hocalarımız online eğitimde ders anlattı. Üniversitemiz, Stanford Yaz Okulu açmanın gururunu yaşıyoruz. 50’ye yakın üniversiteyle anlaşma yaptık, eğitimler yapıyoruz. Hocalarımızdan bir tanesi Nobel ödül törenine davet edildi. Tıp Fakültemiz bir ilki gerçekleştirdi. İşareti dili projesini başarıyla tamamladı. Yeni bir üniversite olarak da YÖK’ün önemli olarak gördüğü akreditasyon sürecine girdik 13 bölümümüzde akreditasyon sürecimiz başlamış bulunmakta. Tamamına ulaşacağız." dedi.
Kemalpaşa’daki Hukuki Süreç
Kemalpaşa Ulucak’taki eğitim alanı ile ilgili yaşanan sorunlara da değinen Tunçsiper, “Daha önceki belediye başkanı buradaki eğitim alanı için destek sözü vermişti. Ancak vaat edilen servis desteği sağlanmadı. Yeni belediye yönetimiyle yapılan protokolde eğitim durdurulabilir maddesi eklenince biz de eğitimi durdurduk ve hukuki süreci başlattık” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR