• Reklam

Girişimcilik Merkezi İzmir'de ilk ödüller sahiplerini buldu

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin TÜSİAD iş birliğiyle kurduğu "Girişimcilik Merkezi İzmir'in tarımsal girişimcilik programında kazananlar belli oldu. Birincilik ödülünü 'Biopols' ekibi aldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Kendi kendimizi besleyen bir ülke olmak istiyorsak sadece tarım diyeceğiz" dedi.

Girişimcilik Merkezi İzmir'de ilk ödüller sahiplerini buldu
18 Aralık 2021 - 13:27 - Güncelleme: 18 Aralık 2021 - 13:28
İzmir'in stratejik öncelikleri dikkate alınarak her yıl belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların girişimci bakış açısıyla karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüten Girişimcilik Merkezi İzmir, Tarımsal Girişimcilik Programı başlattı. Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin destekleriyle hayata geçirilen Tarımsal Girişimcilik Programı kapsamında 69 girişimciden oluşan 27 ekibe toplamda 52 saatlik temel girişimcilik eğitimi verildi. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan 14 ekip (54 girişimci) ise bir sonraki aşamaya geçerek, 47 saatlik tarım ve gıda girişimciliği eğitimi almaya ve projelerini program mentorlarının desteği ile geliştirmeye hak kazandı. Tarımsal girişimcilik programını tamamlayan genç girişimciler Demo Day etkinliğinde ödüllerini aldı.

BÜYÜK ÖDÜL BİOPOLS'A

Umut Aydemir, Sena Tarım ve Gökçe Tidim'in olduğu 'Biopols' ekibine birincilik ödülünü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu verdi. Oğulcan Esmer, Prof. Dr. Ramazan Cengiz Akdeniz, Atabey Sarıtosun, Hilal Akçi, Ergün Dülger'in yer aldığı 'Atlas Biochar' ekibi ise ikinciliği elde etti. Atlas Biochar ekibi, ödülü CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'dan aldı. Üçüncülük ödülü ise Önay Akpınar, Özcan Erdener, İbrahim İnne, Alper Karakaş, Aslıhan Şengül'den oluşan 'Green Box Farms' ekibinin oldu. Üçüncü olan ekibe ödülünü İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü verdi. Birinci olan ekip 20 bin, ikinci olan 15 bin, üçüncü olan ise 10 bin lirayla ödüllendirildi.

GIDA GÜVENLİĞİ VE RAF ÖMRÜ KAYGILARINI AZALTAN PROJE

Birinci olan 'Biopols' ekibi, et üretici ve tüketicilerinin gıda güvenliği ve raf ömrü kaygılarını azaltan, antibakteriyel ve antioksidan özellikli yeni nesil bir gıda saklama teknolojisi önerdi. Ürün sayesinde gıdalarda üreyen bakterilerin aktivitelerinin azaltılması ve besinlerin bozulmadan daha uzun süre saklanması hedefleniyor.

İkinci olan 'Atlas Biochar' ekibi, bitkisel atıklardan elde ettiği toprak düzenleyicisi ürünleriyle yaş meyve ve sebzeye değer katacak bir iş fikri geliştirdi. Biochar üretmeye dayanan projeyle, toprakların su tutma kapasitesi, organik madde içeriği ve benzeri özelliklerinin artması ve biyolojik canlılığın sağlanmasın amaçladı.

Üçüncü olan 'Green Box Farms' ekibi ise hasattan sonra taze bitkiyi 15 dakika gibi kısa bir sürede insanlara ulaştırmaya ilişkin bir girişimcilik önerisi sundu. Projeyle, yeşil yapraklı bitki talebini çok hızlı bir şekilde karşılamak, bunu yaparken su tüketimini yüzde 90 düşürmek ve tamamen kapalı alanlarda üretim yaparak pestisit kullanımının önlenmesi hedefleniyor.

Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Burada gördüğümüz tüm fikirler bizi biraz daha tarıma yaklaştıracak. Daha da teşvik edecek. Tarımın bilimle buluşması gerek. Bugün dünyada her şey tarım üzerinden dönüyor. Biliyoruz ki tarımı kontrol ederseniz o ülkeyi kontrol edersiniz. Kendi kendimizi besleyen bir ülke olmak istiyorsak sadece tarım diyeceğiz" dedi.

'BİLİMİ TARIMSAL ÜRETİME AKTARMALIYIZ'

Türkiye'nin bugünlerde yaşadığı en büyük sorunun tarım ve gıda olduğunu ifade eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise "Gençlerin burada yaptığı çalışmalar çok kıymetli. Bir santimetre toprağımızın, bir damla suyumuzun kıymetini bilerek bilimi, teknolojiyi ve çağı yakalayarak tarıma, üretime aktarmalıyız" diye konuştu.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum