• Reklam

Hilton için 4 başkana dava açıldı

İzmirli ünlü Avukat Senih Özay, kapanan Hilton Oteli’ndeki Büyükşehir Belediyesinin kamu zararı için suç duyurusu yaptı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, 1987 yılından bu yana görev yapan Büyükşehir Belediye Başkanları; Burhan Özfatura, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer ile şu an görev yapan 175 meclis üyesinin isimleri yer aldı.

Hilton için 4 başkana dava açıldı
19 Ocak 2021 - 13:23 - Güncelleme: 19 Ocak 2021 - 13:46

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1987 yılında arsasını vererek yüzde 23,5 oranında ortak olduğu ve 2020 yılı Kasım Ayında kapanan Hilton Oteli’ndeki ağır tablo Sayıştay raporu ile ortaya çıkmıştı. Raporda, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 33 yıldır en değerli arsasını verdiği halde tek kuruş gelir elde edemediği Hilton Oteli’nin 236 milyon TL’lik zararına da ortak oldu” ifadeleri dikkat çekmişti. Söz konusu rapordan sonra İzmirli Avukat Senih Özay Büyükşehir Belediyesinde 1987’den bu yana görev yapan 4 Büyükşehir Belediye Başkanı ve son dönem 175 meclis üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda; Büyükşehir Belediye Başkanları Burhan Özfatura, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer’in isimlerinin olması dikkat çekti.

Suç duyurusunda İzmir Hilton Enternasyonal Otelcilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Armin Zerunyan ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Fadullah Cerrahoğlu, Işık Filiztekin ve Ahmet Kaan Batum’un da isimleri yer aldı. Ayrıca önceki dönemlerde sorumlulukları olan belediye meclis üyeleri ve encümen üyelerinin de Savcılık tarafından tespit edilmesi talep edildi.

34 yıl boyunca 1 kuruş kamu yararı yok

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, “34 yıl boyunca 1 kuruş kamu yararı, kamu geliri olmadan sözleşmelerde otopark ücretinin yarısının tahsilatı öngörülmesine rağmen onun dahi tahsil edilemediği, hatta şirketler bankalara borçlandırılarak korkunç faiz ödemeleriyle koca otelden 1 kuruş gelir elde edememenin sorumluluğu olmalıdır. Açıklanan nedenlerden dolayı, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulması zorunlu hale gelmiştir Yukarıda açıklanan kendiliğinden dikkate alınacak soruşturma aşamalarında ortaya çıkacak nedenlerden dolayı, şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasına karar verilmesini saygılarımızla dileriz” ifadeleri yer aldı.

Sayıştay raporuyla belgelendi

Geçen yıl Ekim ayında kapanan Hilton Oteli’nde zararın boyutu ortaya çıktı. Sayıştay Başkanlığı’nın raporuna yansıyan zararın tam 236 milyon TL olduğu belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 33 yıl önce 6605 metrekarelik kentin en değerli yerindeki arsasını verdiği halde bunca yıldır tek kuruş gelir elde edemediği halde söz konusu borca karşı da sorumlu olduğu belirtildi.

Sayıştay raporunda bu durum şu cümlelerle ifade edildi: “Yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi maliki olduğu taşınmazın otel yapılması amacıyla kurulan bir sermaye şirketine ayni sermaye olarak konulması sonucu 1987 yılından itibaren konum ve değer açısından çok önemli 6.605,75m2 arsanın değerinden idare tarafından faydalanılamadığı görülmüştür. İzmir Büyükşehir Belediyesi; İzmir ili, Konak ilçesi, Basmane mevkii, İsmetkaptan Mahallesi, 139 pafta, 1019 ada, 6 parselde tapuya kayıtlı 6.605,75 m2 taşınmazını otel kurulması amacıyla bir şirkete ayni sermaye konulması sonucu 16.04.1987 tarihli Hissedarlar Sözleşmesi ile İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.nin yüzde 23,50 ortağı olmuştur.”

Büyükşehir Belediyesi de borçlardan sorumlu

İzmir Enternasyonal Otelcilik AŞ tarafından otel inşa sürecinde nakit yetersizliği ve ekonomik dalgalanmalar sebebiyle yurt içi ve yurt dışı finans kuruluşlarından borçlanma yapıldığı ve bu kredilerin zamanında ödenmediğinin belirtildiği raporda şu bilgilere de yer verildi: “Yine yapılan sermaye artırımları da bu borçların karışlanmasında yetersiz kalması sebebiyle şirket bünyesinde hisse devirleri yapılmış, borç alınan kuruluşlar şirkette ortaklık elde etmiş ve en sonunda bir şirket grubu tarafından hisselerinin büyük kısmı toplanarak şirketin borçları karşılanmıştır. Ancak gelinen süreçte şirketin alacaklılarının şirkette küçük de olsa hisseleri mevcuttur. 2018 yılı itibarıyla şirketin bir ortağına 213.664.053,17 TL borcu bulunmaktadır. Bu şirketin yüzde 23,50 ortağı olan Büyükşehir Belediyesinin bu şirketten şu ana kadar herhangi bir kar payı veya kira geliri elde edemediği gibi şirketin öz sermayesinin 2018 yılı sonu için -95.166.755,06 TL ve şirketin bir ortağına 213.664.053,17 TL olmak üzere toplam 236.053.923,82 TL borçlu olduğu tespit edilmiştir. İflas durumunda olan şirketin ortağı Büyükşehir Belediyesinin konum ve değer açısından çok kıymetli bir taşınmazından 1987 yılından itibaren mali olarak faydalanamadığı gibi anonim şirket ortağı olması sebebiyle taahhüt ettikleri sermaye yani ayni sermayesi olan taşınmaz ile de sorumludur.”

Raporda ayrıca buradaki kamu kaynağının verimsiz kullanımının sonlandırılması da istendi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum