Hasan ÇÖLMEKÇİ

    Hasan ÇÖLMEKÇİ


    İKİ İZMİRLİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

    31 Ekim 2019 - 03:14

    Onu dinlerken, bir çok işadamının “helal olsun”, “çok içten”, “adam bizi maddi olarak yüze katlar ama çok mütevazı”… türünden sözler söylediğine tanıklık ettim.

    O kadar akıcı, samimi bir konuşma yaptı ki İzmir Ticaret Odası (İTO) yönetimi ve meclis üyeleri ayakta alkışladı.

    İşte o İTO meclis toplantısında konuşma yapan isim Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’di..

    Forbes Türkiye’nin 2017 yayınına göre; 1.6 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin isimleri arasında 14. sırada yer alan Özdemir’in, 2019 itibariyle daha yukarılarda olduğunu söylemek mümkün..

    Serveti bugün 10 milyar liraya (eski tabirle 10 katrilyon) ulaştığı tahmin edilen bu ismin İzmir’le olan bağı, tam bir duygusallığa dayanıyor.

    Kendi dilinden anlatımına göre; vefat eden eşini, babası İzmir’de görev yaptığı için İzmir’de istediler.

    Ankara Gazi Üniversitesi’nde lisansını tamamlayıp makine yüksek mühendisi çıktıktan sonra 1973-1975 yılları arasında İzmir Ege Üniversitesi’ne gelip Endüstri Bölümü’nde yüksek lisans okudu. Asistanlık yaptı. O yıllarda Sezai Bacaksız ile Limak Holding’in temellerini attı.

    Aldığı her işi başarıyla ve zamanından önce yapıp teslim ettiği için ‘güven’ kazandı.

    İş yaşamı İzmirli iki insanla kesişti.

    Biri İzmir Ticaret Odası’nın 17 yıl Meclis Başkanlığı görevini yürüten Tekin Çullu, diğeri ise Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın efsane Meclis Başkanı Şinasi Ertan.

    İzmir ekonomisinin simge iki isminden şunu öğrendi: Birlik-beraberlik eşittir güç…

    Yani güçbirliği…

    Büyük işlere konsorsiyum kurarak girmek…

    Dünkü konuşmasında bunun adına ‘İzmir modeli’ dedi…

    İzmir modeli sayesinde başarıya ulaştığını söyledi.

    Bugün bu sütunlara sığdıramayacağımız kadar iş aldıysa bu modelin bunda büyük katkısının olduğunu dile getirdi.

    İzmir’in kendisinde dönüm noktası olduğu vurgusu yaptı.

    671dcd1e-2717-4a01-910a-8eabe4e037fb.jpg

    KEŞKE İZMİR LİMANI İHALESİNİ KAZANSAYDI

    Milyarder işadamı, İzmir’de de çok yatırım yaptı… Ve İzmir’de yaptığı yatırımların hep hayrını gördüğünü dile getirdi, uğurlu geldiğini söyledi.

    Ama onu üzen bir olay da yaşadı.

    2007 yılında İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesine İzmirlilerle kurduğu konsorsiyumla girdi.

    Alsancak Ortak Girişim Grubu adı verilen konsorsiyumda Alsancak Denizcilik Römorkaj ve Liman İşletmeciliği A.Ş, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş-Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş vardı.

    Yani Lucien Arkas, Şinasi Ertan ve Nihat Özdemir…

    Ama kaybettiler..

    O dönem, İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkını 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri Ortak Girişim Grubu elde etti.

    Ama Danıştay’a açılan davalar nedeniyle bir türlü işe başlayamayan şirket ihaleden vazgeçti..

    O gün bugündür de hala bir arpa boyu yol alınamadı.

    Peki bu ihaleyi Nihat Özdemir’in bulunduğu grup alsaydı ne olurdu?

    Kesinlikle şu an İzmir Limanı yeni haliyle, hatta kruvaziyer limanıyla çalışıyor olurdu.

    Çünkü 3. havalimanında, 3. köprüde, Çanakkale boğaz köprüsü işinde bunları gördük. Karşımızda ‘işte kanıtı’ dercesine duruyor.

     

    TEK EKSİK İZMİRLİ OLMAMASI

    Nihat beye şunu sordum:

    “TFF yönetimi ve diğer kurullar (Merkez Hakem Kurulu, Gözlemciler, Temcilsiler, Disiplin, Hukuk gibi) 104’ü asil, 56’sı yedek olmak üzere 160 üyeden oluşuyor.

    Bu kurullardan sadece MHK’de iki İzmirli var. Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen. Yani 160’ta iki.. Diğerlerinde sıfır. Bunun hakkındaki düşüncenizi alabilir miyim?”

    Özdemir şunu dedi:

    “Bu duruma, dönünce bakacağım. Ancak her ili, bölgeyi düşünmek zorundayız. Kurul üyelerinin haftada 2 gün toplantıları oluyor. Bu nedenle gel git olmasın diye galiba İstanbul’da oturma şartı var. Ben adaletli bir dağılım olduğu düşüncesindeyim ancak dediğim gibi gittiğim zaman inceleyeceğim.”

     

    İTO MECLİSİ MAÇA GİDİYOR

    TFF Başkanı Özdemir, İzmir futboluyla ilgili de konuştu. İzmir’in her şeyinin var olduğunu, sadece stadının olmadığını söyledi.

    Acilen 40 bin kişilik stat yapılması gerektiğini anlattı. Eğer böyle bir stat olursa milli maçların İzmir’de oynanacağını dile getirdi, “Bu yüzden maç veremiyoruz” dedi.

    Bir de davette bulundu:

    “14 Kasım Perşembe günü İstanbul’da oynanacak Türkiye-İzlanda maçına tüm İzmir Ticaret Odası meclis üyelerini bekliyorum. Benim misafirim olun.”

    Bu sırada salondan bir alkış daha koptu, zaten gönlünü kazandığı İTO Meclisi, daha bir candan sevgi gösterisinde bulundu.

     

    ÖZGENER’İN GÜCÜ

    Burada bir paragraf da eski TFF Başkanı olan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’e açmak istiyorum.

    TFF Başkanı Nihat Özdemir’i, meclis toplantısına konuk etmekle büyük iş yaptı. Holding patronluğu, TFF Başkanlığı, Siirt Ticaret Odası Meclis Başkanlığı, hayır kurumu üyelikleri başta onca şapkası olan, herkesin döne dolaşa toplantılarına davet edip karşılık bulamadığı Özdemir’i İzmir’de ağırladı.

    Bu nedenle teşekkür ettiği Özdemir ne dedi biliyor musunuz?

    “Davetini nasıl reddebilirdim. O benim, dostum, arkadaşım, yoldaşım. Hatta can kardeşim. O ister de ben gelmez miyim.”

    Ben de diyorum ki: Mahmut bey İzmir için bir lokomotif. Bıraktığı izlenim, güvenilir yapısıyla İzmir’in gücüne güç katacak bir isim.

     

    KOÇ GİBİ ÖZDEMİR

    Koç Burcu olan 69 yaşındaki Nihat Özdemir’in özelliklerine şöyle bir baktım:

    “Onunla tanıştığınız anda farklılığını hissedersiniz. Ya çok sever veya hiç sevmezsiniz. Asla ortası yoktur. Engeller ve baskılar onu korkutmaz ve hep kendilerini başarıya odaklamışlardır. Belli hedefleri vardır. Sağa sola çarparak amaçlarına ulaşırlar. Düşe kalka yaşamaktan yorulmayan güçlü bir Mars enerjisine sahiptirler. Hatta, stresli işleri adeta kendileri davet eder. Onlarla bir işyerini paylaşmak kolay değildir. Kolay emekli olmak istemezler. Doğal girişim yeteneği ve liderlik özellikleri ile yöneticilik basamaklarını kolayca çıkarlar.”

    Diyecek bir laf bulamadım. Nokta.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum