• Reklam

Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS ile dünyaya açılacak

Çinli firma HarmonyOS adını verdiği işletim sistemini Dongguan kentinde düzenlenen bir konferansta duyurdu. Huawei HarmonyOS işletim sistemi ile yeni cihazlarının yazılımsal olarak desteklenecek.

Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS ile dünyaya açılacak
09 Ağustos 2019 - 14:31 - Güncelleme: 09 Ağustos 2019 - 14:46

"Biz dünyaya harmoni getirmek istiyoruz" sloganını kullanan yeni işletim sisteminin kullanımının sadece Çin ile kalmayacağı ve bütün dünyada kullanımına sunulacağı öğrenildi.

HUAWEİ YENİ İŞLETİM SİSTEMİ HARMONYOS KARŞIMIZDA

ABD hükümeti ve Çin arasındaki gerginlikten dolayı Android işletim sistemi ile yollarını ayırmak isteyen Çinli şirket uzun süredir yeni işletim sistemi sızıntılarıyla gündemdeydi. Bugün ise Android’e karşı bağımsızlığını resmileştiren Huawei yeni işletim HarmonyOS’u duyurdu.

Çin’de HongmengOS olarak isimlendirilecek yeni işletim sistemi küresel pazarda da HarmonyOS olarak adlandırılacak. Ayrıca yeni işletim sisteminin akıllı telefonlardan, akıllı hoparlörlere ve sensörler gibi nesnelerin interneti alanındaki cihazlara kadar her alanda kullanılabileceği söyleniyor.

ABD hükümetinin Huawei’yi Varlık Listesi’ne koyma kararının ardından Google da şirketin Android lisansını askıya almıştı. 60 günlük bu askıya alım durumu, iki aylık sürecin ardından da devam edecek gibi gözüküyordu. Çinli şirket de kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı gerçeğini gizlemeyerek, Android‘in yerine geçebilecek yeni işletim sistemini bugün resmileştirdi.

Her ne kadar Trump yönetimi şirket kısıtlamalarını hafifletmek istediğini belirtse de yakın zamanda kısıtlamalar kalkacak gibi durmuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri, yönetimin ulusal güvenliğin etkilenmeyeceği durumlarda Huawei ile ilgili bazı lisanslar verebileceğini de söylemişti. Ancak dün Bloomberg, Beyaz Saray‘ın Çin’in ABD’deki tarım ürünleri alımlarını durdurma kararının ardından bu lisansları vermesiyle ilgili kararının gecikebileceğini de bildirdi.

HARMONYOS ÖZELLİKLERİ

HarmonyOS, mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu durum mümkün olduğu kadar az kaynak kullanacağı ve yüksek çalışma performansı ve minimum gecikme seviyesi sağlayacağı anlamına geliyor.

Açık kaynak kodlu ve tüm cihazlarda daha fazla güvenlik sağlamak için bir TEE (Güvenilir Uygulama Ortamı) ile birlikte gelir. Harmony OS’deki Arc derleyicisi C, C ++, Java, JavaScript ve Kotlin dahil olmak üzere tüm büyük programlama dillerini destekleyecek.

Richard Yu, HarmonyOS‘un Android’i teorik olarak değiştirebileceğini iddia etti. Ancak şimdilik kullanıcılar Google’ın kapsamlı uygulama portföyü için akıllı telefonlarındaki Google yazılımlarına sadık kalacak.
Ancak, daha fazla komplikasyon ortaya çıkarsa, kullanıcıların birkaç gün içinde yeni işletim sistemine geçebileceklerini iddia ediyor.

Uygulama desteği açısından, HarmonyOS sonunda tüm Android uygulamalarının yanı sıra HTML5 ve Linux tabanlı uygulamaları da destekleyecektir. Richard Yu “HarmonyOS’un amacı Android’i kullanmak ve gelecekte Küresel bir işletim sistemi olmaktır” dedi.

Huawei, ortaklarına uyumlu uygulamalar geliştirmeye hemen başlamak ve yeni işletim sistemi için entegrasyon sürecini hızlandırmak için geliştirici kitler de sağlayacak. Önümüzdeki günlerde Huawei’nin yeni işletim sistemi hakkında daha fazla ayrıntı bekliyoruz fakat henüz resmi açıklamalar bunlar.

(shiftdelete)


YORUMLAR

  • 0 Yorum