İzmir'de genç avukatlar sorunlarına çözüm istedi
İZMİR Barosu Genç Avukatlar Meclisi, İzmir Barosu önünde özgür kürsüden yaptıkları basın açıklaması ile genç avukatların sorunlarını dile getirdi. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Ücret Yönetmeliği'nin güncellenmesi ve Avukatlık Kanunu'nda değişiklik talebinde bulunan genç avukatlar, staj dönemindeki avukatlara hayatlarını idame edebilecekleri ücretlerin verilmesini istedi.
İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi, avukat intiharları ve genç avukatların yaşadığı sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.
İzmir Barosu önünde kurulan özgür kürsüden genç avukatlar taleplerini sıralarken, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da genç meslektaşlarını yalnız bırakmadı. İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi adına basın açıklamasını yapan İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi Genel Sekreteri Avukat Nazir Tilkioğlu, yaşadıkları sıkıntıları hep birlikte mücadele ederek aşacaklarını söyledi. Genç avukatların taleplerini sıralayan Tilkioğlu, "Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Ücret Yönetmeliği'nin ivedilikle güncellenerek tarifenin yılda iki defa yayınlanması ve ücretlerin hakkaniyetli bir tutara çekilmesi gerekmektedir. CMK görevlendirmelerinden ötürü hak edilen ücretlerin de tıpkı bilirkişilere yapılan ödemeler gibi vergilerinin kaynakta kesilerek ödenmesi ve KDV'den arındırılması için Gelir Vergisi Kanunu'nun 61'inci maddesinde değişiklik yapılmasını talep ediyoruz. Yükselen Bağ-Kur prim ücretlerini karşılayacak mali imkanlardan yoksun olduğumuz görmezden gelinemez. Bu sebeple Genç Girişimci Desteği adı altında Bağ-Kur primlerinin Devlet tarafından karşılandığı sürenin 1 yıldan 5 yıla çıkarılmasının zaruretini hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.
AVUKATLIK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK TALEBİ
Avukatlık meslek tekelinin genişletilmesi adına kapsamlı çalışmaların yapılarak gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesini ve yasa dışı oluşumlarla etkili bir mücadele edilmesini istediklerini aktaran Tilkioğlu, "Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılarak, baro kurullarına seçilebilmek için aranan beş yıllık kıdem şartının kaldırılmasını ve genç avukatların temsil kabiliyetinin artırılmasını talep ediyoruz. Avukatların ücret alacaklarını garanti altına alan ve müvekkillerden tahsilat yapamadıkları noktada söz konusu ödemeleri sigorta şirketlerinden tahsil etmeye imkan tanıyan yeni bir sigorta branşı ihdas edilmesini ve söz konusu sigortalardan genç avukatların, yani kıdemi 5 yıla kadar olan avukatların ücretsiz olarak yararlandırılmasını talep ediyoruz. Niteliği tartışmalı hale gelmiş hukuk fakültelerinin yeniden ele alınmasını, niteliksiz fakültelerin kapatılmasını, yeni hukuk fakülteleri açılmamasını, mevcut fakültelerin kontenjanlarında azaltma yapılmasını, hukuk fakültesi açma kriterlerinin yeniden belirlenerek zorlaştırılmasını istiyoruz. Gerek adliyelerde gerekse karakollarda Avukatlık Kanunu'na ve diğer mevzuatlara aykırı olan uygulamalara son verilmesi talep ediyoruz. Stajda geçen 1 yıl meslektaşların onurlarını zedeler hale gelmiştir. Bu noktada tıpkı sağlık çalışanlarına verildiği gibi, tıpkı eğitim sürecindeki hakim ve savcılara verildiği gibi, tıpkı aday din görevlilerine verildiği gibi stajyer avukatlara staj döneminde Hazine'den Türkiye barolar Birliği'ne (TBB) aktarılacak bir bütçe ile insanca bir hayatı idame ettirebilecekleri tutarda ödeme yapılmasını talep ediyoruz" dedi.
'GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR'
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da "Genç avukatlara yapılan saldırılarla birlikte genç meslektaşlarımızın intihar olaylarıyla karşı karşıya geldik. Genç meslektaşlarımıza yönelik şiddet artıyor. Hem fiziksel hem sözlü hem de ekonomik yanı meslektaşlarımızı ne yazık ki meslek onuruna yakışır biçimde yaşamaktan uzaklaştırıyor. İzmir Barosu bu anlamda üzerine düşeni görevi yapmak için gayret gösteriyor" ifadelerini kullandı.
İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Avukat Berçem Dinçoğlu Karakaya, genç avukatların düştüğü umutsuzluk iklimini elbirliği ile yok edeceklerini söyledi.(DHA)
YORUMLAR