İzmir'de olası bir depreme karşı üç ayaklı yol haritası
İzmir'de Birinci Yerel Yönetimler Türkiye Buluşması kapsamında düzenlenen Deprem ve İklim Değişikliği Çalıştayı'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'de olası bir depreme hazırlık konusunda üç ayaklı bir yol haritası çizdiklerini dile getirdi.
Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Yerel Yönetimler Türkiye Buluşması Deprem ve İklim Değişikliği Çalıştayı, İzmir'deki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlendi. Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık, Belediye Başkanları Birliği Nurgül Uçar, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ile belediye başkanları ve meclis üyeleri de katıldı. Konuşmasında 6 Şubat depreminden örnekler veren ve İzmir'de afetlere karşı yürüttükleri çalışmaları anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in Türkiye'deki birçok şehir gibi faylar üzerinde inşa edildiğine dikkati çekti. Başkan Soyer, "Başkanlık dönemimde bu yıkıcı depremlerden biri yaşandı. 30 Ekim 2020'de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki deprem, hem İzmir'i hem de tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Ülkece birbirimize kenetlendiğimiz bu felakette 117 canımızı kaybettik. Ama biliyoruz ki coğrafya kader olmak zorunda değil. İzmir'de, ilk günden bu yana yaşayabileceğimiz olası afet ve krizlere karşı tedbir alıp; yerel paydaşlarımız, meslek odalarımız ve üniversitelerle birlikte çaba harcıyoruz. İzmir'de olası bir depreme hazırlık konusunda üç ayaklı bir yol haritamız var. Birincisi deprem öncesinde yaptığımız hazırlık çalışmaları. İkincisi ilk 24 saat ve ilk hafta içinde yapılması gerekenler. Üçüncüsü de geleceğin İzmir'inin nasıl inşa edilebileceğine dair yaptığımız çalışmalar" dedi.
'MİKROBÖLGELEME İLE İZMİR'İN YERALTI RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR'
Pandemiden önce İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı ve İklim Değişikliği ile Deprem Risk Yönetimi Daire Başkanlığı'nı kurduklarını ifade eden Başkan Soyer, 2,5 yıldır sürdürdükleri mikrobölgeleme çalışmalarıyla İzmir'in yeraltının röntgenini çekip aktif ve pasif fayların tamamını tespit ettiklerini kaydetti. İzmir'deki yapı stokunun yüzde 80'inin eski ve yaşlı olduğunu anlatan Soyer, "İzmir depremi sonrası İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzaladık. Bu kapsamda Bayraklı ve Bornova ilçelerimizden başlayarak İzmir'in yapı envanterini çıkarmaya başladık ve İzmirlilerin oturdukları binaların deprem güvenlik karnesini görmelerini sağladık. Kentsel dönüşüm, depreme hazırlık çalışmalarımızın en önemli başlıklarından biri" ifadelerini kullandı. İzmir'de olası bir deprem için yeni barınma alanları belirlediklerini ve bin 290 mahallede afet gönüllüleri oluşturduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iklim krizine ve afetlere dirençli bir kent geliştirmek için şehirleri doğanın bir parçası olarak inşa etmek gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de ilk defa Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın tamamını kapsayan bir stratejik plan koyduklarını belirten Soyer, İzmir için uluslararası standartlara uygun biçimde hazırladıkları Yeşil Şehir Eylem Planı ile Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nı uygulamaya koyduklarını sözlerine ekledi.
YORUMLAR