• Reklam

İzmir'deki yıkımlar ne oldu müdür bey?

650’si Çeşme’de olmak üzere İzmir genelinde tespit edilen 2 bin 200 kaçak binanın yıkımı için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 30 belediyeye verilen süre bu ay sonu doluyor.

İzmir'deki yıkımlar ne oldu müdür bey?
12 Aralık 2020 - 22:39


10 milyonu aşkın yapı kayıt belgesi verilen ortaya çıkarılan usulsüzlüklere ve iptal edilen yapı kayıt belgelerine karşın yıkımların yapılmaması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçmişti. 2020 yılı Haziran ayına kadar yapılan incelemelerde ülke genelinde, İmar Barışı’na aykırı 21 bin kaçak yapı tespit edilirken bunlardan yaklaşık 4 bini yıkılabilmişti. Bu yıkımların çoğu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bizzat gidip ilgilenmesiyle Bodrum’da yapılmıştı.

İZMİR'DE 2200 BİNA YIKILACAKTI

400 bin yapı kayıt belgesi verilen İzmir il genelinde 650’si Çeşme’de olmak üzere 2 bin 200 binanın yıkılması gerektiği ortaya çıkmıştı. SİT ya da koruma alanında yapılan bu binaların belediyeler tarafından yıkılmaması üzerine Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü adım atmıştı. Müdürlük, yapı kayıt belgeleri iptal edilen imara aykırı yapıların yıkımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesine yazı göndermişti. Yıl sonuna kadar süre verilen belediyelerin, 2020’de tüm kaçakları yıkması, aksi takdirde kendilerinin yıkarak belediyeye fatura edeceğini bildirmişti.


ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ KONUŞMUŞTU
Yıkımların ivedilikle gerçekleştirilmesinin istendiği belirtilen yazıyla ilgili mansetturkiye.com’a konuşan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak, “Yanlış, eksik, yalan beyanda bulunan vatandaşların yapı kayıt belgeleri iptal edilip, yıkım kararı alınmasının yanı sıra savcılığa da başvuru yapıyoruz. İl genelinde 2200 civarında uygunsuz başvuru tespit ettik. Hepsinin yapı kayıt belgesini iptal edip yasayı suiistimal edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Başvurusu sırasında ödenen paraları da devlete irat kaydettik. Ayrıca bu kaçak yapıların yıkılması için bulundukları ilçe belediyelerine yazı yazdık. Belge iptali yapılan yerleri su ve elektrik idaresine de bildiriyoruz. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız" demişti.

Verilen sürenin dolmasına 18 gün kalmasına karşın yıkılması gereken binalar önemli bir adım atılmadığı belirtildi. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün atacağı adım merak konusu oldu.



YORUMLAR

  • 0 Yorum