• Reklam

İzmir Model Fabrika, 2022'de 154 firmaya ulaştı

İŞLETMELERE gerçek üretim ortamı sunarak bir fabrikanın daha verimli olması için yapılması gerekenleri deneyimleme olanağı sunan İzmir Model Fabrika, 1 yıl içinde toplam 154 firmaya ulaştı. 2022 yılında 134 firmaya farkındalık artırıcı seminer veren Model Fabrika, düzenlediği faaliyetlere katılan firmalara, herhangi bir yatırım yapmadan, sadece verimli uygulama yöntemlerini kullanarak gelirlerini artırma olanaklarını sağladı.

İzmir Model Fabrika, 2022'de 154 firmaya ulaştı
14 Ocak 2023 - 13:02 - Güncelleme: 14 Ocak 2023 - 13:03

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile 2020 yılında hayata geçirilen İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi-Model Fabrika,  işletmelere operasyonel mükemmeliyet ilkelerini, yaparak öğrenme teknikleri kullanarak yaygınlaştırmayı hedefleyen bir merkez olarak faaliyet gösteriyor.

Ege Bölgesi'nde, başta imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar olmak üzere, KOBİ'lerin verimliliğini verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile geliştirerek rekabet güçlerini arttırmalarını hedefleyen İzmir Model Fabrika, 1 Ocak-9 Aralık 2022 tarihleri arasında 134 firmaya farkındalık artırıcı seminer, 2 firmaya deneyimsel eğitim, 18 firmaya ise Öğren-Dönüş Programı ile destek verdi. Öğren-Dönüş Programı'na katılan firmalar, İzmir Kalkınma Ajansı'nın teknik destek programına başvurarak bu kapsamda gerçekleştirilen eğitimler çerçevesinde sağlanan desteklerden faydalanabildi. Ayrıca, Model Fabrikalar'dan eğitim alarak işletmelerini dönüştürecek KOBİ'lerin giderlerine KOSGEB de destek  oldu.

ELMASOĞLU: YALIN ÜRETİMİ ÖĞRETİYORUZ

Model Fabrika anlayışının dünyanın birçok ülkesinde başarılı bir şekilde uygulanmakta olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, "İşletmelerimize öğren-dönüş programlarıyla yalın üretimi öğreten, hiçbir yatırım yapmadan verimliliklerini artırabilen bir proje bu. Burada işletmelerimiz, yalın üretimi öğreniyor. Buradan aldıkları danışmanlıklarla kendi üretim süreçlerini yalınlaştırıyor ve ciddi verimlilik artışları elde ediyor. Verimliliğini %50-70 oranında artıran firmalarımız var. Hiçbir yatırım yapmadan bunu elde edebiliyorlar. Bu, aynı zamanda dijital dönüşümün de ilk basamağı oluyor" diye konuştu.

'FİRMA TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTIK'

Yapılan çalışmalardan örnek veren Elmasoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatay üretim hattında günde 16 dolap üreten bir firmanın mevcut kapasitenin yüzde 30 artırılması için yaptığımız üretim simülasyonu ile firma, tarihinde bir ilke imza atılarak günde 30 adet dolap üretimi gerçekleştirdi.  Bunu yarı mamullerin önceden hazır edilmesi, planlamanın önceden yapılması, zamanında ve tam miktarında malzeme yönetiminin öğretilmesi ile başardık. 2023 yılında bu örnekleri çoğaltmayı hedefliyoruz." (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum