İzmir'de EYT isyanı: Rakamlara değil, sokağa bakın

    CHP Konak İlçe Başkanlığı EYT'liler ve geçim sıkıntısı çeken emeklilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla emekliler ve sivil toplum örgütleriyle ortak bir eylem düzenledi

    İzmir'de EYT isyanı: Rakamlara değil, sokağa bakın
    20 Kasım 2019 - 23:51 - Güncelleme: 20 Kasım 2019 - 23:52

    Kemeraltı Çarşısı girişinde düzenlenen eylemde konuşan CHP İlçe Başkanı Çağrı Guruşçu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile geçim sıkıntısı çeken emeklilerin sorunlarına dikkat çekmek için düzenlenen basın açıklamasında şunları söyledi:

     ”46 yaşında emekli olarak, her yıl maaşını enflasyonun üzerinde bir oranla arttıran ve buna rağmen bizi yalancılıkla suçlayan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hesap kitap bilmediğimizi iddia etmiş. Hodri meydan… Ekonomik şartların ne kadar ağırlaştığını görmek için rakamlara değil sokaklara bak. Sırça köşklerinizden çıkmadığınız ve halkın halini görmediğiniz sürece kendi yalanlarınıza inanmaya devam edeceksiniz. AKP Genel Başkanı’na tavsiyem sırça köşkünde lüks içinde yaşayan danışmanlarını değiştirmesidir. Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürebilecek seviyeye çıkarttık, emekli maaşlarını 4 kata varan oranlarda arttırdık, hiçbir emeklinin maaşının bin liranın altında kalmamasını sağladık diyor. Geçen yılki ve bu yılki enflasyon oranları arasında uçurum var. Emekli çarşı pazara uğramak bile istemiyor. Mutfaklara ateş düşmüş durumda tencerelerde aş değil taş kaynıyor. 13 milyon emeklimizin neredeyse yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Biz boşuna ülkeyi tefecilere ve faiz lobisine teslim ettiniz demiyoruz. AKP Genel Başkanı çıktı, “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı” dedi. İskandinav ülkelerinde ekonomi ve emeklilik koşulları ne durumda biliyor mu? Kıyasladığı ülkelerin ekonomik şartlarının yanından geçemez. Merlbourne Mercer’in her yıl hazırladığı “Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre 37 ülkenin emeklilik siteminde Danimarka ikinci, İsveç beşinci, Norveç altıncı sırada, Türkiye ise sondan üçüncü sırada yer alıyor. OECD’nin açıkladığı güncel verielre göre erkekler için emeklilik yaşı 65’in altında 19 ülke, kadınlar için emeklilik yaşı 65’in altında olan 24 ülke var. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde emeklilere verilen değer ortada. Bizim de bu iktidar aracılığı ile kandırıldığımız ortada. Emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış, açlığa ve sefalete itilmiştir. Artık uyanma ve gerçeği görüp önlem alma zamanıdır.”

    Guruşçu yaptığı basın açıklamasının ardından eyleme katılan yaşlı vatandaşlara mikrofon uzatarak sorunlarını anlatması için söz verdi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum