• Reklam

İzmirli genç mühendis, İskoçya'da kraldan kalma malikane aldı

İzmir eski İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Güney Aktaş’ın 32 yaşındaki oğlu 10 yıl önce eğitim için gittiği İngiltere’de deniz mühendisliği alanında büyük başarılara imza attı. Genç mühendis, bu başarılarının ek olarak İskoçya’da bir malikane alarak adından sözettirdi.

İzmirli genç mühendis, İskoçya'da kraldan kalma malikane aldı
27 Ocak 2021 - 00:30 - Güncelleme: 27 Ocak 2021 - 01:56


2010 yılında eğitime başladığı İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi Deniz Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra aynı üniversitede doktora yapan İzmirli Batuhan Aktaş, 2017 yılında İskoçya’nın Glasgow kentindeki Strathclyde Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Yaptığı araştırmalar, konferans ve makaleleriyle dikkat çeken Yüksek Mühendis Dr. Batuhan Aktaş, 2019 yılında Fugro adlı şirkete transfer oldu. İskoçya’nın en büyük, Birleşik Krallık’ın üçüncü büyük kenti olan 600 bin nüfuslu Glasgow’da başarılarıyla adından söz ettiren Aktaş, son olarak aldığı malikaneyle de günün konusu oldu.



Dr. Batuhan Aktaş, Birleşik Krallık’ın en eski yapılarından biri olan, geçmişi 1200’lü yıllara uzanan Blackhall Manor’u satın aldı. 4 yatak odası, üç banyo ve 3 salondan oluşan, yıllarca ‘sir’lere, kontlara, prenslere, zenginlere ev sahipliği yapan tarihi bina İskoç Kralı Sir John Stewart’ın verdiği arazi üzerine inşa edilmiş. Bir kayıt defterine göre , on altıncı yüzyılda burada düzenli olarak baronluk mahkemeleri yapılıyormuş.



Wikipedia binayla ilgili şunlar yer alıyor:
1820'lerde Blackhall bir çiftlik evi haline geldi; 1840'larda çiftçi yakınlarda yeni bir ev inşa etti ve vergiden tasarruf etmek için eskisinin yani Blackhall Manor'un çatısı çıkarıldı. Yapı bir ambar, bir sığır çevresi ve bir kömür barakası olarak kullanıldı. Shaw-Stewart ailesi bunu 1940'ta Burgh of Paisley'ye (ilçe belediyesi-belediye şirketi) bağışladı. 1978'de yıkım teklif edilecek kadar tehlikeli olduğuna karar verildi. 1982–1983'te ise restore edildi.



Kule ev olarak bilinen bu yapıyla ilgili şunlar da yazıyor:
Kulenin yüzyıllar boyunca evrimi hakkında hiçbir bilgi mevcut değil, ancak 14. yüzyıldan kalma bir şömine pervazının varlığı , binanın geri kalanından merdiven kulesindeki farklı tarzdaki pencereler ve ana blokla nispeten zayıf bağları, kule evin aslen bir salon olarak inşa edildiğini gösteriyor. Kule ev; 16. yüzyılda bir başka kat ve tavan arası, merdiven kulesi, daha büyük pencereler ve yeni bir zemin kat girişinin eklenmesiyle genişletildi. 16. yüzyılın sonlarında veya 17. yüzyılın başlarında daha fazla pencere eklendi.



İşte bu malikane, İzmirli tanınmış doktor, İzmir eski İl Sağlık Müdür Yardımcısı Güney Aktaş’ın oğlu Batuhan Aktaş tarafından 395 bin sterline yani yaklaşık 4 milyon lira karşılığı satın alındı. Ünlü deniz mühendisi Batuhan Aktaş, eşi Jenny Hobbs ile bu tarihi ama lüks evde yaşayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum