Kabak işlemeciliğiyle rehabilite oluyorlar
İZMİR'de açılan kabak işlemeciliği kursu, rehabilitasyon merkezi gibi hizmet veriyor. Kursa katılan çeşitli hastalılara sahip birçok kişi yeteneklerini keşfedip becerilerini geliştirme imkanı bulurken bir yandan da terapi oluyor.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Gaziemir Halk Eğitim Merkezi'ninde açtığı kabak işlemeciliği kursu sadece sağlıklı kişilerin değil çeşitli sağlık sorunları bulunan kişiler tarafından da ilgi görüyor. Haftanın 5 günü verilen toplam 240 saatlik kursa 10'u sağlık sorunu bulunan toplam 24 kursiyer katılıyor. Kabakları işleyerek abajur, dekorasyon ve çeşitli süs eşyaları yapan kursiyerler yeteneklerini keşfedip, becerilerini geliştirirken, bir yandan bir süre de olsa stresten uzaklaşarak adeta rehabilite oluyor.
Kursiyerlerden 3 çocuk, 5 torun sahibi Elmas Açıkgöz (61), "2 yıldır meme kanseriyim. Başta kursa katılmayacaktım. Ancak, eğitmenimizin teşvik etmesiyle kararımı değiştirdim. Şimdi, 'İyi ki gelmişim' diyorum. Kursta kabak işlerken hastalığımı unutup, rahatlıyorum.
Hastalığım süreci de şu an çok iyi gidiyor. Doktorum da bu durumun farkında ve bana olumlu anlamda 'Sen çok değiştin' diyor ve kursa devam etmemi destekliyor. Herkese tavsiye ediyorum" dedi.
Kursiyerlerden işçi emeklisi evli ve 2 çocuk 1 torun sahibi Ahmet Ergin (67), "Emekli olduktan sonra bir boşluğa düştüm. Birçok kursa katıldım. En son katıldığım kabak işletmeciliği kursu da bunlardan biri, 7 yıldır devam ediyorum. Çok iyi geldi. Aileme ve çevreme karşı kendimi çok iyi hissediyorum. Diyabet hastasıyım. Bypass oldum. Yüksek tansiyonum var. Ama bu kurs beni rehabilite ediyor" dedi.
Gaziemir Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Ayşegül Çavdar da "Kursumuz su kabağı işlemeciliği. 240 saatlik bir ders. Sertifikalarını alan kursiyerlerimiz sonrasında istihdam olabiliyor. Çok fazla talep var kursa. İnsanlar kursa katılarak psikolojik olarak rahatlama da bulabiliyorlar" dedi.
Su kabağı işlemeciliği kursu eğitmeni Kader Çakır da "Kursiyerlerimizin bizi tercih etmesindeki neden burada rehabilite olmaları. Ayrıca kazanç elde edebiliyorlar. Birçok arkadaşımız eğitim sonrası kendini geliştirdi ve çeşitli illerde eğitmen olarak dersler vermeye başladı" diye konuştu. (DHA)
YORUMLAR