• Reklam

Kadifekale'yi kaptıran belediye, bir de kirasını ödüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü olan Kadifekale, bu yılın başında Vakıflar Müdürlüğü’ne geçti. Belediye geri almak için dava açtı. Orada düzenlenen üretici pazarı için kira ödeniyor.

Kadifekale'yi kaptıran belediye, bir de kirasını ödüyor
07 Aralık 2019 - 00:39

MANŞET TÜRKİYE 

Kadifekale’nin mülkiyetinin değişmesiyle ilgili 5 ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği, sorularına cevap alamayınca CİMER’e dilekçe verdi. Dilekçede şunlar yazıldı: 

“Cumhurbaşkanlığı Makamına
İzmir İl Merkezinde İzmir halkı ve İzmir Tarihinin en önemli kentsel anıtsal varlıkları başında yer alan ve kentin simgesi niteliğindeki KADİFEKALE hakkında 1901482552 sayı 02.07.2019 tarihli Bilgi Edinme başvurumuz, 19.07.2019 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Yapılar Şube Müdürlüğü’nce cevaplanmış 'ancak mülkiyet devri nedeniyle' ifadesinin yer aldığı cevap anlaşılmamıştır.
4982 Sayılı bilgi edinme kanununa istinaden soruların tekrar yanıtlanması gerekmektedir.
Kadifekale mülkü tarihi örenyeri toplam kaç metrekare alandır?
Arazi konumu ve büyüklüğü bakımından kıymet takdiri yapılmış mıdır?
Büyükşehir Belediyemizin, İzmir Halkının Mülkü Değil Midir?
Belediyemiz bütçesinden son 10 senede HER YIL (yıllık) ne kadar restorasyon maliyeti harcanmıştır?
Tapu kaydı hangi kurumda iken hangi kuruma, hangi gerekçe ile ne zaman geçmiştir?
Devir hakkında hangi kanun ve yasalar gerekçe gösterilmiştir?
Devir hakkında MECLİS KARARI var mıdır?
Yukarıdaki soruların her birinin tek tek İzmir halkına açıklanması gerekmektedir.
Saygılarımızla.”

kadifekale1.jpg900 METREKARE İÇİN 109 BİN 860 METREKARE GİTTİ
Bu konu Kasım ayı sonunda sosyal medya basında da yer alınca İzmir Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi Yusuf Baba Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere iken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Pagos Üretici Pazarı’nı da kapsayan 109 bin 860 metrekarelik alan içindeki 900 metrekarelik bölümde Yusuf Baba Türbesi bulunduğunu, bu türbenin restorasyonunun yapılacağını bu nedenle haritada bölünerek bu alanın kendilerine verilmesini istemiştir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ifraz talebine yönelik belediyemiz ilgili birimleri ifraz çalışmalarını yürütmüş, Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli ile şifai görüşmeler neticesi mutabakat sağlanmış ancak yapılan ifrazda 3194 Sayılı İmar Yasası’nın ilgili mevzuatı gereği teknik olarak ifrazın gerçekleşemeyeceği, Kadastro Müdürlüğü’nden şifai olarak öğrenilmiştir. 
Bu esnada Vakıflar Genel Müdürlüğü Osmanlı kayıtlarını inceleyerek taşınmaz üzerinde Mazbut Yusuf Baba Vakfı’nın şerhinin bulunduğunu belirlemiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 5737 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 30. maddesi, ‘Vakıf yoluyla meydana gelip her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur’ hükmüne dayanarak 30 Ocak 2019 alanının tamamının tescilini almıştır.
Tescilin yasaya aykırı olduğu gibi kamu hizmetlerinin aksamasına da neden olacağından hareketle 19 Nisan 2019 tarihinde Yusuf Baba Vakfı’na izafeten Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açarak mescit kısmının ifraz edilerek tapuda geri kalan kısmın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tescili istendi.”

s867794.jpgPAGOS PAZARI İÇİN KİRA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü alanın tescilini almadan önce Bizans sarnıcı ile Yusuf Baba Türbesi’nin restorasyonu başlamıştı. Türbenin restorasyonunu büyük oranda tamamlamıştı. Ancak yeni gelişme sonrası bu işlemler durduruldu.
Belediye yaptığı açıklamada, Kale içindeki Pagos Üretici Pazarı’na da değinildi. Alan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında kira sözleşmesi imzalandığı belirtildi. Yani Büyükşehir elindeki mülkü kaptırdığı için, bir de üste para vermeye başladı.

Edinilen bilgiye göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, "Kadifekale Sur Duvarlarının Korunması için 2 milyon 516 bin 948 lira, Kadifekale Sur Duvarlarının Aydınlatılması için 4 milyon 462 bin 276 lira ve Kadifekale Sur Duvarları İçerisinde Yer Alan Sarnıç yapısının onarılması için 297 bin 367 lira" harcadı.
 


YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Esat Özsüner
    4 yıl önce
    Her iki kurumun mücadelesinde son kararı Mahkemeler verecektir.Ekinoks Derneğinin mücadelesi İzmir halkı adinadir Tebrik ederim.