Kadına şiddette kravat takanlar takdir indirimi gerekçesinden faydalanamıyor
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yaptıkları değişikliklerle erkeğin kadına yönelik işlediği suçlarda iyi hal uygulamasını kaldırdıklarını ve kadına şiddeti 'katalog suç' kapsamına aldıklarını belirten Büyükdağ, "Artık takım elbise giyen, kravat takanlar takdir indirimi gerekçesinden faydalanamıyor" dedi.
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, partisinin il başkanlığı binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Cemal Bekle ile birlikte çok sayıda parti üyesi katıldı. AK Parti'nin 5,5 milyon kadın üyesi ve 600 bine yakın gönüllüsü bulunduğunu belirten Dilek Yıldız Büyükdağ, kadın kolları olarak, kadın odaklı politika ve uygulamaların takipçisi olduklarını dile getirdi. Kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğunun altını çizen Büyükdağ, tek bir kadına yönelik şiddete daha tahammüllerinin olmadığını söyleyerek, "Kadına yönelik şiddet, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen, kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranıştır. Kadına yönelik şiddet, sadece ülkemizin değil, maalesef tüm dünyanın sorunudur" ifadelerini kullandı.
'KADINA YÖNELİK ŞİDDET İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ MESAFE ALDIK'
Kadına yönelik şiddetle mücadele etmekte kararlı olduklarını vurgulayan Büyükdağ, "Şunu apaçık söylüyoruz ki, bu konuda asla toleransımız yok. Bunu 2002 yılında daha ilk seçim beyannamemizde de ifade ettik. 2003 yılında aile mahkemelerini biz kurduk. 2004 yılında Anayasa'ya 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir' maddesini biz getirdik. 2005 yılında Türk Ceza Kanunu ile 'töre' ve 'namus' nedeniyle işlenen cinayetleri ağırlaştırılmış suç kapsamına aldık, TCK'da 'Aile içi şiddet ve cinsel suç' tanımını biz yaptık. 2010 yılında kadın-erkek fırsat eşitliğini daha da güçlendirerek 'pozitif ayrımcılık' ilkesini Anayasa'da düzenledik" dedi. Anayasa ve TCK'da yaptıkları değişiklikler ile kadına yönelik şiddet ile mücadelede önemli mesafe aldıklarını ifade eden Büyükdağ, iyi hal ve tutuklama şartlarını yeniden düzenlediklerini, kadına yönelik şiddetin cezalarını artırdıklarını kaydetti.
'KOLLUK KUVVETLERİNE TEK TUŞLA ULAŞIM'
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, mobbing ve sözlü şiddet uygulayana, şiddeti olumlayan zihniyete karşı kadın-erkek omuz omuza mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Büyükdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Nikahlı eşe karşı işlenen suçu boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişlettik. TCK'da yapılan son düzenlemelerle erkeğin kadına yönelik işlediği suçlarda iyi hal uygulamasını kaldırdık ve kadına şiddeti 'katalog suç' kapsamına aldık. Artık takım elbise giyen, kravat takanlar takdir indirimi gerekçesinden faydalanamıyor. Fiziksel veya iletişim araçlarıyla yapılan ısrarlı takip eylemlerini suç kapsamına aldık. Yine talep etmeleri halinde şiddet mağduru kadınlara baro tarafından ücretsiz avukat hizmeti sağlayarak her koşulda yanlarında olduğumuzu hissetmelerini sağlıyoruz. 2013 yılında kurulan ŞÖNİM'leri (Şiddet İzleme Merkezleri) yaygınlaştırarak 81 ilde 1 milyonun üzerinde kişiye ulaştık. Kadın ve çocukların maruz kaldığı şiddet ve taciz eylemlerini önlemek üzere kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabildikleri KADES (Kadın Acil Destek) mobil uygulamasını hayata geçirdik. KADES uygulamasını yaklaşık 4 milyon kişi indirdi, 300 bini aşkın kişi ise ihbarda bulundu. Kadına yönelik şiddetin 7 gün 24 saat takip edilebilmesi ve kadının etkili şekilde korunabilmesi adına elektronik kelepçe uygulamasını 2015'te yine AK Parti olarak biz hayata geçirdik. 2011'de ise İş yerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi (Mobbing) Genelgesi'ni düzenledik ve mobbing suç kapsamına aldık."
'ŞİDDET TAMAMEN SONLANINCAYA KADAR MÜCADELE'
Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Cemal Bekle ise yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ortaya koydukları vizyon ile şiddetin hiçbirine tahammül göstermediklerini belirtip
,"Anayasada gerekli ne kadar düzenleme varsa hepsini yaptık. KADES gibi uygulamaları hayata geçirdik. Kadına yönelik şiddet tamamen sonlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kadın ve erkekler olarak bireysel hak ve özgürlükler gibi hayatın her alanında beraber ilerlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.(DHA)
YORUMLAR