'Kamu ödemelerini düzenli olarak yapan iş insanları bir teşviki hak ediyor'
İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ocak ayı olağan meclis toplantısındaki konuşmasında, kamu borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.
İZTO ocak ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında yapıldı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İZTO çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kent ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmeler masaya yatırıldı. Yılın ilk meclis toplantısında konuşan Mahmut Özgener, üyelerin ve tüm sektörleri ilgilendiren taleplerden birisinin kamu borçlarının yeniden yapılandırılması konusu olduğunu değinip, "Stok affı, matrah arttırımı, kasa affı gibi uygulamaları içeren yeni bir yapılandırma gündemde. Bu konuda en öncelikli taleplerimizin başında, tüm kamu ödemelerini düzenli olarak gerçekleştiren iş insanlarımıza teşvik edici bir indirim uygulanması geliyor. Kamu ödemelerini düzenli olarak yapan iş insanlarının bir teşviki hak ettiğini düşünüyorum. Yapılandırmalarla, ödemelerini geciktiren iş insanlarına bir ödül verilmiş oluyor. Kamu ödemelerini gününde ödeyen iş insanları olarak bizler de ödülü hak ediyoruz. Ödül tek taraflı olmamalı. Böylesi bir teşvik, iş dünyası ve devletimiz arasındaki bütünlüğü sağlamlaştıracaktır" dedi.
YABANCI SERMAYELİ 545 ŞİRKET İZMİR'E YATIRIM YAPTI
İzmir'de 2021 yılına kıyasla 2022'de ticaret hayatına başlayan şirket sayısının yüzde 22 oranında artış gösterdiğini dikkat çeken Özgener, "Açılış gerçekleştirilen 8 bin 136 şirketin toplam sermayesi 2 kat artış ile 5,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, yabancı sermaye konusunda da pozitif bir gelişme yaşıyoruz. 2021 yılında 332 yabancı sermayeli şirketin yatırım yaptığı kentimize 2022 yılında 545 yabancı sermayeli şirket 259 milyon Türk lirası değerinde yatırımda bulunurken, yüzde 64 oranında artış sağlandı. Bu olumlu sürecin, iş ve yatırım ikliminin geliştirilmesi konusunda atılacak adımlarla birlikte daha da zenginleşeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
'ALTERNATİF SENARYO ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ'
Aralık ayının baz etkisiyle yüzde 64,27 olarak gerçekleşen yıl sonu enflasyonunda önümüzdeki 3 ayda da düşüşlerin yaşanabileceğini öngördüklerini dile getiren Özgener, enflasyon, kur, cari işlemler açığı ve finansmanının seçime kadar takip edilmesi gereken ana maddeler olduğunu belirtti. Seçim sonrası enflasyon politikasının yönünü şimdiden öngörebilmeleri gerektiğini dikkat çeken Özgener, "Özel sektördeki fiyat ayarlamalarının aralık ayı sonu enflasyonuna göre yapıldığını görüyoruz. Bu ayarlamalarla, enflasyonun 2023 sonunda Hükümet'in tahmini olan yüzde 30'un altına düşmesi için, yılın ikinci yarısında talebin ciddi bir şekilde daralması gerektiğini görüyoruz. Günümüz şartlarında mevcut büyümeyi canlı tutabilmek için, iç tüketimin artması gerekli. Çünkü ihracat ve yatırımdan gelen sinyaller kuvvetli değil. Dış talebin büyümemize en azından 2023'ün ilk yarısında pozitif bir katkı sağlamayacağı öngörüsü hakim. Sadece yurtiçi talebin desteği ile büyümeyi yüzde 5'in üstünde tutmaya çalışmak, enflasyonun talep kanalıyla yüksek kalmasına sebep olacaktır. Seçim sonrası ekonomide olası yavaşlama etkisinin, banka ve şirket bilançolarında yaratacağı sonuca bakarak hesaplanması gerektiğine inanıyorum. Uluslararası kaynaklı gelebilecek negatif etkilere karşı, enflasyon, cari açık ve büyüme üçgeninde alternatif senaryo çalışmalarının hayata geçirilmeli. Çözüm olarak, düşük enflasyon ve makroekonomik istikrarı önceliklendirerek, sıkı para politikası ile kısa vadede yavaşlayan büyüme hızı görebiliriz, ama bu yaklaşımın karşılığında fiyatlama koşullarındaki anomalilerin ortadan kalkacağını, kredibilitenin artacağını ve finansman kalitesinin iyileşeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.(DHA)
YORUMLAR