Kişisel veriler sokağa saçıldı!

    Kişisel Verilerin Korunması Derneği Başkanı Avukat Senih Özay, İzmir Adliyesi arkasında, depo benzeri, kapısı olmayan bir yerde fotoğrafı çekilen dava dosyalarıyla ilgili bilgi ve önlem istedi.

    Kişisel veriler sokağa saçıldı!
    21 Ocak 2020 - 00:38

    Ünlü avukat Senih Özay, açıkta duran dosyaların arşive kaldırılması, ya da imha ediliyor olması halinde bile bu kadar ihtimam gösterilmeksizin taşınmasının kişisel verilerin ele geçirebileceğine neden olabileceği endişesi taşıdıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı, İzmir Cumhuriyet Savcılığı ve Adalet Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe veren Özay, bu önlem alınması talebinde bulundu. Yapılacak işlemle ilgili kendilerine de bilgi verilmesini istedi.

    Avukat Senih Özay'ın verdiği dilekçe şöyle:

    ADALET BAKANLIĞINA, ANKARA

    CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA, İZMİR
    ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA , İZMİR

    BAŞVURUDA BULUNAN : 1.Kişisel Verilerin Korunması Derneği
    Cumhuriyet Bulvarı 2. Kordon No: 285 K:1 D:1 Alsancak Konak/İZMİR
    2. Senih Özay Avukat Cumhuriyet Bulvarı 2. Kordon No: 285 K:1 D:1 Alsancak Konak/İZMİR

    KONU: Derneğimizce ve başkan tarafından tespit edilen ek icra dosyaları, tahmin edilen çok sayıda dosyaların arşivden geliş-gidiş çabası da olsa ihtimamı için zarar görülmemesi için KVK açısından kişisel verilerin ele geçebileceği açısından çift sorumluluk dolayısıyla önlem alınması ve tarafımıza idari- icrai yanıt verilmesine ilişkin taleplerimiz hakkında.

    AÇIKLAMALAR
    1. “Cumhuriyet Bulvarı 2. Kordon No: 285 K:1 D:1 Alsancak Konak/İZMİR” adresinde bulunan 2017 kuruluş tarihli Kişisel Verileri Koruma Derneğimiz faaliyet göstermektedir.
    2. Ekte internet sayfalarında İzmir Adliyesi bünyesinde dosyaların muhtemelen taşınıyor olması sırasında tehlikeli bir fotoğraf dolaşmaya başlamıştır. BU Belgeler 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa Aykırılık Teşkil Eder edecek nitelikte gözükmüştür.

    Dernekler 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Olup; Kanun ile Öngörülen Birtakım Yükümlülükleri kurumları uyarma ve Yerine Getirmek Durumundadır.
    3. Eklemek gerekir ki, Kanun’un 6. maddesi kapsamında ihlale uğraması durumunda ilgili kişinin ayrımcılığa maruz kalabileceği öngörülecek bir takım kişisel veriler, özel nitelikli kişisel veri olarak düzenlenmiş olup; bu tür verilerin işlenmesi durumunda ekstra tedbir ve yükümlülükler öngörülmüştür. Bu kapsamda derneklerin sağlık ve cinsel hayat haricindeki özel nitelikli kişisel verileri işlemesi için kanunlarda açıkça öngörülen bir durum olmaması durumunda ilgili kişilerden (Örn. Üye) açık rıza alması gerekmektedir. Dernekler tarafından işlenen sağlık bilgisi içeren özel nitelikli kişisel verilerin ise ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda KVK’nın 6. maddesine göre sağlık ve cinsel hayata ilişkin verilerin ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından açık rızası aranmaksızın işlenebilmesi mümkündür.
    4. Ya bu tür verilerin bu dosyalarda bulunması olasılığı olayın ciddiyetini katmerleyebilir.

    5. Derneklerin Kanun çerçevesinde yer alan bir başka yükümlülüğü de 10. Madde kapsamında aydınlatma yükümlülüğün yerine getirilmesidir. Bu kapsamda Dernekler kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca üyelerini ve üye adaylarını işlediği kişisel veriler, kişisel verilerin saklama süreleri ve toplama amaçları ile ilgili konularda aydınlatması ve bilgilendirmesi gerekmektedir.
    6. Mevzuatına ilişkin ilgili düzenlemeler incelendiğinde görüleceği üzere, bu durumda KVKK çerçevesinde bu gibi bilgilerin açık rıza olmaksızın incelenmesi de mümkün olmadığı gibi açık rıza alınarak işlenmesi durumunda dahi kanunun temel ilkelerine aykırı bir veri işleme faaliyetinin gerçekleştirilecek olduğu izahtan varestedir.
    7. Yukarıda ayrıntıları ile açıkladığımız nedenlerle her üç kurumun inceleme yaparak hem bizim olayımız için hem de ülke çapında uygulanmak üzere ekte kamuoyunun ilgisine düşen görüntü nedeniyle Derneğimizce ve Başkan tarafından tespit edilen icra dosyaları vs olduğu tahmin edilen çok sayıda dosyaların arşivden geliş- gidiş çabası da olsa ihtimamı için, kurumsal kişisel zarar görülmemesi için, KVK açısından da kişisel verilerin ele geçebileceği açısından çift sorumluluk dolayısıyla önlem alınması ve tarafımıza idari- icrai yanıt verilmesini talep ederiz.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum