Kyme Antik Kenti'ne yapılacak sanayi sitesi planları reddedildi
İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Aliağa'nın Samurlu Mahallesi'nde yer alan mevcut küçük sanayi alanlarını kapsayan alan ile Kyme Antik Kenti 3. Derece Arkeolojik SİT alanının bir kısmını kapsayan alana yönelik hazırlanan revizyon planları, oy çokluğuyla kabul edilmedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı üçüncü oturumu Meclis Başkanı Vekili Mustafa Özuslu idaresinde yapıldı. İzmir Kültürpark Fuar Alanı 4 No'lu Hol'de gerçekleştirilen oturumda, Aliağa'nın Samurlu Mahallesi'nde yer alan mevcut küçük sanayi alanlarını kapsayan bölgeye ilişkin hazırlanan Küçük Sanayi Sitesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu önerisi ile Kyme Antik Kenti 3. Derece Arkeolojik SİT alanının bir kısmını kapsayan alana yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu önerisi görüşüldü. İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Küçük Sanayi Sitesi planlarının 1/25000'lik üst ölçek planına aykırı olduğu belirtildi ve önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi.
'KYME ANTİK KENTİ İLE ALAKASI YOK'
Konuya ilişkin mecliste söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Hakan Şimşek, hazırlanan imar planının Kyme Antik Kenti 3. Derece Arkeolojik SİT alanına etkisi olmadığını savunup, "Alanla alakası yok. etkisi planlar geçmiş olsaydı Aliağa Belediyesi'ne 17 dönümden 10 ek kaynak kalacaktı. Kabul edilmemesine gerekçe olarak, 1/25000 ölçekli plana uygun olmadığı ve teknik altyapıya uygun olmadığı gerekçe gösterilmiş. Belediyeler sadece vergi payları ile varlıklarını sürdüremezler. Geçen yıl imar planları ile 130 dönüm arazi kazandık ve yeni projeler için yeni kaynak elde edildi. Bu kaynak üretme biçimidir" dedi.
ÜST ÖLÇEK İMAR PLANINA AYKIRI
İlgili plan değişikliği teklifinin 3 alandan oluştuğunu aktaran İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İrfan Önal, daha önce bölgenin planlaması yapılırken kamyon geçiş güzergahı düşünülerek 30 metrelik hat konulduğunu söyledi. Kyme Antik Kenti'nin ikinci bölgede kaldığını aktaran Önal, üçüncü bölgede yüzde 29, ikinci bölgede ise yüzde 60 zayiat olduğunu ikisinin birleşmesi halinde bile yüzde 45 kayıp olduğunu söyledi. Hazırlanan imar planlarında, belediyeye ait kısmın sanayi alanı ile değiştirildiğini değinen Önal, resmi yer olması nedeniyle istenilse bile konut yapılamayacağını ayrıca üst ölçek olan 1/25000'lik imar planlarına uygun olmadığını ifade etti.
Üst ölçekli planlara ve mevzuata aykırı olduğu için ilgili revizyon planlarının uygun görülmediğini dile getiren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, planının meclisten geçse bile iptal edileceğini savundu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, konunun yeniden değerlendirilmesini istedi. Konuşmaların ardından ilgili önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi.
KOMİSYON RAPORUNDA GEREKÇELER YAZILDI
İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, "1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanları olarak belirlenen alanın bir kısmının anılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu önerisinde Küçük Sanayi Alanı olarak düzenlenmesinin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, plan kararlarına aykırı nitelikte olduğu, bahse konu öneri imar planı revizyonlarının teknik altyapı ve donatı alanlarını azaltıcı nitelikte olduğu, uygulamaya ilişkin hususların ise yürürlükteki alt ölçekli imar planları bütününde ele alınarak çözümlenebileceği anlaşıldığından, komisyonumuzca oy birliği ile uygun bulunmamıştır" ifadelerine yer verildi. (DHA)
YORUMLAR