• Reklam
Mehmet ŞENGÜN

Mehmet ŞENGÜN


LİSE EĞİTİMİNDE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLAR VE ÖNERİLER

04 Ekim 2019 - 17:00

Okullar, her zaman olageldiği gibi bir dizi sorunla eğitime başladı. Geçmişin birikmiş kronik sorunları, eğitimde plansız, günü kurtarmaya yönelik uygulamalar bu yıl da eğitimi olumsuz yönde etkiledi.

Derslik sayılarının yetersizliği, kalabalık sınıflar, uluslararası ve dengi sınavlardaki başarısızlıklar, taşımalı eğitim, atanamayan öğretmenler sorunu, müfredat belirsizliği yeni eğitim öğretim yılında da çözüm bekleyen sorunların başında geliyor.

Bu yıl proje okullarının sayılarının ve kontenjanların yetersiz olması öğrencileri mağdur etti.

Sınavla bir okula yerleşemeyen ve özel okula kayıt yaptıramayan öğrenciler, doğal olarak Anadolu Liselerinde soluğu aldığı için bu okullara başvuran öğrenci sayısında beklenmedik artışlar yaşandı.

Bu durum niteliksiz kategorisinde değerlendirilen bir çok Anadolu lisesine kapasitesinin üzerinde kontenjan verilmesi ile sınıf mevcutlarını arttırdı.

Bazı okullarda laboratuvarların, arşiv odalarının, kütüphanelerin de sınıfa dönüştürülmesi gibi sorunun odağını göz ardı eden geçici çözümlere başvuruldu. Tabi bu durum sadece bu yılı kurtardı.

Kapsamlı bir kontenjan planlaması yapılmazsa gelecek yıl sınavsız öğrenci alan bir çok Anadolu Lisesi, geçmiş yıllarda tamamen bitirilmesi planlanan ikili eğitime tekrar dönmek zorunda kalacak.

Eğitimde önümüzdeki yılda ciddi sorunlar yaşanmaması için bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Bunlardan birincisi eğitim bölgelerinde atıl durumda kalan okulların Anadolu lisesine ivedilikle dönüştürülmesi gerekir. 60 aylık diye bahsettiğimiz, 4+4+4 sisteminde eğitime başlayan öğrencilerin de bu yıl LGS sınavına gireceği ve okullarda bir yığılma olacağı düşünülürse bu adımların bir önce atılması, planlamanın acilen yapılması gerektiğini bize göstermektedir.

İkinci çözüm olarak nitelikli liselerin ya kontenjanları arttırılmalı ya da nitelikli liselerin sayısı arttırılmalıdır. Aynı kayıt bölgesinde kontenjanları dolmayan İHL, meslek lisesi vb eğitim kurumları bu dönüşümde değerlendirilebilir.

Üçüncü olarak, Meslek Liseleri tercihi az olduğu için bir çok Meslek Lisesi kontenjanlarının çok altında öğrenci kaydı aldı. Meslek Liselerinde öğrencilerin kendi branşlarındaki 2 yıllık üniversite bölümlerine sınavsız geçişin kaldırılması, bu okulları tercih eden öğrenci sayısının azalmasında ki nedenlerden biri olarak karşımızda durmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim öğrenciye avantaj sağlayacak şekilde düzenlenerek bu okullar çekim merkezi haline getirilmelidir.

Kısacası, yapboz tahtasına döndürülen eğitim sisteminde köklü değişim ve reformlara ihtiyaç vardır.

Bu çözümler eğitimin paydaşı olan kurum ve kişilerle ortaklaşa yürütülecek planlanmış çalıştayla mümkündür.

Vakit geçirmeden eğitimin tüm bileşenleri gün geçtikçe büyüyen kronik sorunların çözümünde çıkış yolunu gösterecek demokratik eğitim reformunun ilke ve hedeflerini belirleyerek uygulamaya geçirmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum