• Reklam

'Manisa Ticaret Borsası'nın işlem hacmi artıyor'

MANİSA Ticaret Borsası'nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Sadık Özkasap, 2021 yılı rakamlarına bakıldığında işlem hacimlerinde artış olduğunu belirtti. Özkasap, "Tahmin ediyoruz ki 2021 yılını 7 milyar TL gibi bir işlem hacmiyle kapatacağız. Pamuk gibi daha katma değeri yüksek ürünler işlem hacmimizi daha da artıracak" dedi.

'Manisa Ticaret Borsası'nın işlem hacmi artıyor'
08 Aralık 2021 - 11:18 - Güncelleme: 08 Aralık 2021 - 15:38
Manisa'da pamuk ekim alanlarında artış olduğunu  belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, pamuk ekim alanlarının artmaya devam edeceğini dile getirerek, "Tahmin ediyoruz ki 2021 yılını 7 milyar TL gibi bir işlem hacmiyle kapatacağız. Pamuk gibi daha katma değeri yüksek ürünler işlem hacmimizi daha da artıracak. Manisa, Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Akhisar olmak üzere 5 tane borsamızı topladığımız zaman işlem hacmimiz aşağı yukarı 20 milyar TL'ye yaklaşıyor. Manisa çiftçisi 2020-2021 yılında pamuk ekim alanlarını yüzde 44 arttırdı. 2020 yılında 91 bin dekar olan şu an 123 bin dekara kadar çıktı. Önümüzdeki sene yüzde 20 ya da daha fazla pamuk ekimine kayma olacağını öngörüyoruz. Pamuk 2009 yılında 285 bin dekardan 17 bin 400 dekara kadar düşmüş. Çok ciddi bir düşüş. Mısır, buğday, domates, biber ağırlıklı ürünler ekilmeye başlandı. Şimdi pamuk yine o vermiş olduğu alanları tekrar toplamaya başladı. 2018 yılında pamuk ekim alanının anlamlı bir derecede arttığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu ekim alanları artmaya devam edecek. Türkiye'nin pamuk ihtiyacı var. Yılda bir milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Bizim bunu ekebilecek kapasitemiz, tecrübemiz ve bereketli arazilerimiz var" ifadelerini kullandı.

'PAMUK İTHAL GELECEĞİNE MISIR İTHAL GELSİN'

Mısırın su ihtiyacı fazla olduğu için ekim alanının daraldığını ve ithal edilmeye başlanacağını söyleyen Özkasap, "Mısır ekim alanlarımız su ihtiyacının fazla olması nedeniyle her sene düşüyor. Düşmeye de devam edecek. Mısır bilindiği gibi hem tavuk hem büyükbaş hayvancılıkta yemde çok ciddi bir talep görüyor. Onun için mısır bundan sonra ithal gelmeye başlayacak. Pamuk ithal geleceğine mısırın ithal gelmesinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Pamuğun kilogramı şu an 35 TL, mısır ise 4 TL. Manisa'nın tüm sektörlerde 2020 yılı döneminde ihracat rakamı 4 milyar 180 milyon 358 bin dolar oldu. Bu çok ciddi bir rakam" dedi.

'TÜRKİYE GENELİNİN ÜZERİNDE BÜYÜYORUZ'

Türkiye'deki zeytin ağaçlarının yüzde 14'ünün Manisa'da olduğunu söyleyen Özkasap, "2021 yılında meyve veren ağaç sayısı 21 milyon iken meyve vermeyen ağaç sayımız 4 milyon civarında. Türkiye'de zeytin ağacı varlığı geçen yıla göre yüzde 1.9 büyürken, Manisa'da yüzde 5 büyüdü. Türkiye genelinin üzerinde büyüyoruz. Elimizdeki verilere göre Türkiye'deki zeytin ağaçlarının yüzde 14'ü Manisa'da" ifadelerini kullandı. Manisa'nın tarımsal alanda en fazla ihracat yaptığı ürünlerin başında gelen çekirdeksiz kuru üzümle ilgili de konuşan Özkasap, "2020-2021 üzüm sezonunda TMO 49 bin 800 ton üzüm aldı. 2021-2022 üzüm sezonunda ise TMO tarafından Manisa'da 50 bin 650 ton kuru üzüm alınarak üreticiye destek verildi" dedi. Manisa'da 1 milyon 65 bin ton civarında yaş üzüm üretildiğini kaydeden Özkasap, "270 bin ton civarında bir rekolteye sahibiz. Geçen sene 270 bin ton civarında üzüm satışıyla ülkemize 503 milyon dolar girdi sağladık. Manisa'nın kuru üzümde yüzde 90'a yakın üretim başarısı var" açıklamalarında bulundu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı ise "İthal zeytinyağının girdi fiyatları şu an yaklaşık 8,5 TL civarında. Şu an dökme zeytinyağı toptan fiyatı 45 TL civarında. Fiyatların biraz daha yukarı çıkacağını düşünüyoruz çünkü ithal zeytinyağı fiyatlarını yakalaması gerekiyor. Toptan fiyatının 50-60 TL'yi bulmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum