• Reklam

Meme silikonları kanser mi yapıyor?

Doç. Dr. Gürkan Avcı, meme estetiği ameliyatlarından sonra görülen kanser tipi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Meme silikonları kanser mi yapıyor?
21 Mayıs 2019 - 16:53 - Güncelleme: 22 Mayıs 2019 - 00:22

ERKAN DOĞAN
ÖZEL HABER / mansetturkiye.com

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Avcı, silikon implant kullanılarak yapılan meme estetiği ameliyatlarından sonra lenf kanseri görüldüğünü açıkladı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bu yönde açıklamasını ilk defa duyuran Dr. Avcı, FDA silikon implant kullanılarak yapılmış meme estetiği yapılan 660 kadında lenf kanserinin görüldüğünü, bu hastalardan 9’unun hayatını kaybettiğini açıkladı. Avcı, “Korkulacak bir durum yok ama hastalığın belirtileri açısından dikkatli olmak lazım” dedi.

Komu oyunda uzun süre tartışılacak bir konu üzerine açıklama yapan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Avcı, meme estetiği ameliyatlarından sonra görülen kanser tipi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), bu konuda yaptığı açıklamalar hakkında bilgi aktaran Dr. Avcı, “FDA, meme silikon implant kullanılarak yapılan meme estetik ameliyatlarından sonra nadir tip Anaplastik Dev Hürceli Lenfoma görüldüğünü açıkladı. FDA’nın verilerine göre meme estetiği operasyonlarında implant konulmuş 660 kadında bu kanser türü görüldü. Kanserin tespit edildiği kadınlardan 9’unun yaşamını yitirdiği bildirildi” diye konuştu.

dr-gurkan-avci.jpgPÜRTÜKLÜ YÜZEYLİ İMPLANTLARDA GÖRÜLÜYOR

Türkiye’de meme estetiği operasyonlarının yaygın olarak yapıldığını ancak çok da panik olacak bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Dr. Avcı, “Dünyada her 8 kadından biri ömür boyunca meme kanserine yakalanma ihtimali taşıyor. Bu hastalık bir meme kanseri değil memede görülen bir lenf kanseridir. Lenf kanseri görülen kadınlarda pürtüklü yüzeyli implantın daha sık kullanıldığı görülmüş. Yeni Zelanda ve Avusturalya’da pürüzlü yüzeyli implantlar kullanılarak yapılan 1000-10 bin kadında bir bu tür lenf kanserinin görüldüğü bildirildi” dedi.

MEMEDE BÜYÜME, ASİMETRİ VARSA

Kanserin memeye yerleştirilen implant ile implantı çevreleyen Nedbe Dokusu arasında geliştiğini kaydeden Dr. Avcı, hastalığın bu bölgede ani sıvı birikmesiyle kendisini gösterdiğini söyledi. Dr. Avcı, memede büyüme, meme derisindeki bir takım değişiklikler, memede asimetri, koltukaltı veya köprücük kemiği üzerindeki lenf bezlerinde büyümenin hastalığın belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

TANI VE TEDAVİ AŞAMASI

Bu belirtilerden birinin görülmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Avcı, “Hastalığın tanısında kanserin ortaya çıktığı bölgeden sıvı örneği alınıp patoloji laboratuvarına gönderilmesi gerekiyor. Bu aşamada lenfopatik hücrelerin üzerinde taşıdıkları CD 30 denilen bir proteini aramak gerekiyor. Tanı konulduktan sonra en önemli tedavi cerrahidir. Ameliyatta hem implantın hem de implantı çevreleyen kapsül dokusunun tamamen çıkartılması gerekiyor. Operasyon hastaların büyük bölümünde şifa sağlayabilmektedir. Dokuya yayılım varsa, kemoterapi veya kemoterapi artı radyoterapi tedavileri gerekebilmektedir” ifadelerini kullandı.

(BSHA HABERİDİR, KOPYALANAMAZ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum