Meyve sineğine karşı topyekün mücadele çağrısı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 'Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi' ve 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi' kapsamında, Muğla'nın Ortaca ilçesinde üreticilere 5 bin Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıttı.
Türkiye'nin narenciye üretiminde dünya sıralamasında 8'inci, ihracatında 4'üncü sırada yer aldığını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, bu yeri korumak ve daha iyi noktalara gelmek için Avrupa, Rusya gibi ülkelerin sıfır toleransının olduğu Akdeniz meyve sineğine karşı topyekün mücadele vermek gerektiğini söyledi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından üreticilere 5 bin Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtımı için tören düzenlendi. Törene Ortaca Kaymakamı Meral Uçar ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da katıldı. Etkinlik kapsamında üreticilerin sorunları da masaya yatırıldı. İhracatçıların taleplerini aktarmak ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Muğla Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak ve EYMSİB Yönetim Kurulu Üyeleri Türkmen Türkmenoğlu, Murat Ödül, Mehmet Kırıcı, Martin Sanford, Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Makbule Çiftçi, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan Yönetim Kurulu Toplantısı'nı da Muğla'da gerçekleştirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi'nin iki yıldır Muğla'da yürütüldüğünü söyledi. Kalıntısız ve kaliteli üretimin şu an yaş meyve, sebze sektöründe gündemin en önemli iki maddesi durumunda olduğunu belirten Uçak, "Kalıntı sorununu da biyoteknik mücadele yöntemleriyle aşacağımıza inanıyoruz. Bu sene bölgedeki üreticilerimizin kullanımına sunmak adına İl Müdürlüğümüze 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzaklarından tahsis ettik" dedi.
'TÜRKİYE NARENCİYE ÜRETİMİNDE DÜNYA'DA 8'İNCİ'
Başkan Uçak, "Özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden bu hava koşullarında sinek popülasyonunda artış görüldüğüne dikkati çeken Uçak, "Bu tuzakları kullanmamızın önemi kat ve kat artıyor. Birlik olarak 3 yıldır üretim bölgelerinden numuneler alarak akredite laboratuvarlarda analize alıyoruz. Bu bölgeye de ayrı bir önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Bu yıl da sezon öncesi analizlerimizi yaptırarak İl müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde çalışmak istiyoruz. Özellikle portakal ve limonda Muğla, Türkiye üretiminde ön sıralarda yer alıyor. Ülkemiz de narenciye üretiminde dünya sıralamasında 8'inci, ihracatında 4'üncü sırada bulunuyor. Bu yerimizi korumak ve daha iyi noktalara gelmek için Avrupa, Rusya gibi ülkelerin sıfır toleransının olduğu Akdeniz meyve sineğine karşı topyekün mücadele vermemiz gerekiyor. Eylül ayında limon ile başlayacak olan narenciye sezonumuzun bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
'ÜRETİCİLER GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRMEK ZORUNDA'
Sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda arzına dikkati çeken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "360 bin ton narenciye üreten hinterlanttayız. Zararlılarla mücadele kolay değil. Firmalarımız hassasiyet gösteriyor. Kalıntısız ilaç kullanmadan narenciyeyi koruyarak güvenilir şekilde ihraç etmek, üzerimize düşeni yapmak zorundayız. İklim krizi ve sürdürülebilir üretim için bütün üreticiler güçlerini birleştirmek zorunda" dedi.
YORUMLAR