MSB: Yunan S-300'ü, Türk F-16 savaş uçaklarını taciz etti
Bakanlık kaynakları, hava savunma sistemleriyle yapılan tacizi açıkladı. Uçakların, emniyetli bir şekilde üslerine geri döndüğü belirtildi.
Yunanistan, Ege Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'de provokasyonlarını sürdürüyor.
Daha önce bölgede NATO görevi yapan Türk uçaklarına, Yunan F-16'larınca radar kilidi atılarak tacizde bulunulmuştu.
Yunanistan'dan S-300'lü provokasyon
Yunan güçleri, benzer bir tepki çeken adıma daha imza attı. Açıklama, Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) geldi. Bakanlık kaynaklarına göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı F-16'lar, 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi.
MSB: F-16'lar, emniyetli şekilde geri döndü
Açıklamada, "F-16'lar, bu düşmanca eyleme rağmen, planlı görevlerini tamamlayarak, emniyetli bir şekilde üslerine döndü" denildi.
Yunanistan, bataryaları aktif olarak kullanıyor
Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16'ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan’ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı.
Atina'dan düşmanca hareket
NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kuralları'na göre "düşmanca hareket" sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın müttefiklik ilkelerine aykırı davrandığı, batı ülkelerinin de bu konuda çift taraflı politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlatan kaynaklar, Yunanistan'ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 yıl önce tedarik ettiğine dikkati çekti.
İlk denemeyi 2013'te yaptılar
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1997-1998'de Rus yapımı S-300 sistemini, Türkiye'nin itirazlarının ardından Kıbrıs yerine 1999'da Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırmıştı.
Yunanistan'ın ilk denemesini 2013'teki "White Eagle" tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.
YORUMLAR