• Reklam

Rahibe Teresa'nın gerçek ismi: Gonca Boyacıoğlu

Bir Instagram sayfası tarafından 29 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Rahibe Teresa’nın gerçek adının Gonca Boyacıoğlu olduğu iddia edildi. Gönderi 1 milyondan fazla görüntülenme 4 binden fazla beğeni almış.

Rahibe Teresa'nın gerçek ismi: Gonca Boyacıoğlu
04 Nisan 2021 - 21:16

Bir Instagram sayfası tarafından 29 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşım şöyle: Papa tarafından aziz ilan edilen Rahibe Teresa’nın gerçek adı Gonca Boyacıoğlu’dur ve Üsküp’de bir Osmanlı kadını olarak doğmuştur.



Rahibe Teresa’nın Gerçek Adı Ne?

Rahibe Teresa adı ile bilinen Gonca Boyacı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kosova Vilayeti’ne bağlı Üsküp’te 1910 yılında doğdu. Gonca Boyacıoğlu’nun babası Ulah annesi ise Prizrenli Katolik Arnavut’tu. Rahibe Teresa biyografi yazarlarına göre, 12 yaşına geldiğinde Katolik Kilisesini sık sık ziyaret ediyor ve hayatını misyonerlik işine adamak istiyordu.

18 yaşında İrlanda’da bir tarikat olan Loreto Rahibeleri’ne kaydoldu. Rahibe Teresa ismini burada aldı ve eğitimine başladı. İrlanda’da İngilizce öğrendikten sonra Hindistan’a gitti. Hindistan'da misyonerlik çalışmaları ile bilinen Loretto Hemşireleri’ne katıldı. Kalküta’da bulunan Loretto Manastırı’nın zamanla ayrıcalıklı ailelerden gelen çocuklar için bir eğitim enstitüsüne dönüşmeye başlaması Rahibe Teresa’yı rahatsız etti. Bu sebeple, eğitim verilen manastırdan ayrıldı ve dışarda yardıma muhtaç insanlara yardım etmeye başladı.



1950 yılına geldiğinde tanrıdan geldiğine inandığı bir çağrı ile Hayırsever Misyonerler Kurumu’nu kurdu. Rahibe Teresa bu kurumda kendisine yardımcı olan rahibeler ile birlikte fakirlerin en fakirine hizmet ederken Vatikan’dan onay alabilmek için de çaba sarf etti. Hayırsever Misyonerler, Kalküta bölgesinde zamanla resmi bir hizmet grubu haline geldi. Rahibe Teresa ve 12 rahibe birlikte yaşıyordu.

Kaynaklara göre Rahibe Teresa, ölmekte olan insanların yanı sıra çok kötü şartlar altında doğan, sokakta büyümüş, çöplerin arasında çok kötü beslenen, fiziksel ve zihinsel olarak yetersiz kalmış, terk edilmiş çocuklar içinde çalışmalar da yaptı. Kurumda, çocuklara temiz kıyafet ve yiyecekler veriliyor, rahibelerin kucaklarında dualar ile onların sağlıklı şartlarda büyümeleri de sağlanıyordu.

Hayırsever Misyonerler Kurumu’nun uluslararası ölçüde yayılması Rahibe Teresa’nın önemli bir dini kadın figürüne dönüşmesini sağladı. 10 Aralık 1979 yılında Rahibe Teresa Hayırsever Misyonerler Kurumu ve bu kurum aracılığı ile yapmış olduğu insani faaliyetlerinden dolayı Oslo’da Nobel Barış Ödülü verildi.



Rahibe Teresa, 5 Eylül 1997 yılında kalp yetmezliğinden Kalküta’da 87 yaşında hayatını kaybetti. Rahibe Teresa’nın azize ilan edilebilmesi için kişinin kutsal bir yaşam sürmesi ve Tanrı’nın aracılığı ile en az iki mucize gerçekleştirmesi gerekiyordu.

Vatikan’ın yaptığı araştırmalar sonucunda, Hindistan’da rahminde çok büyük bir tümör bulunan bir kadının, Hayırsever Misyoneler Kurumu’nda Rahibe Teresa’nın resminin bulunduğu madalyonun hastanın karnına konulmasıyla iyileşmesi mucize olarak kabul edildi. Bu mucizeye dayanarak Rahibe Teresa ikinci mucizenin tespit edilmesi beklenmeden 19 Ekim 2003 yılında azize ilan edildi. Teresa’nın diğer mucizesi ise 2015 Aralık ayında fark edildi. Beynindeki bir rahatsızlıktan dolayı komada olan bir adamın karısının Rahibe Teresa’ya dua ettikten sonra uyanması ikinci mucize olarak İtalyan Piskoposlar Konferansı tarafından onaylandı.

TEYİT.ORG'A GÖRE İDDİA DOĞRU

Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda Rahibe Teresa’nın isminin Gonca Boyacıoğlu olduğu ve Üsküp’te doğduğu iddia edilmişti. Rahibe Teresa Osmanlı İmparatorluğu döneminde Üsküp’de doğmuş. Rahibe Teresa ismini almadan önce adı Gonca Boyacıoğlu imiş. Biyografi yazarlarına göre, 12 yaşına geldiğinde Teresa, Katolik Kilisesini sık sık ziyaret ediyor ve hayatını misyonerlik işine adamak istiyordu. 18 yaşında İrlanda’da bir tarikat olan Loreto Rahibeleri’ne kaydoldu. Rahibe Teresa ismini burada aldı ve eğitimine başladı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum