'Sallama kahveyle' dünyaya açıldı
Türkiye'nin yaratıcı endüstrilerdeki gücünü artırmak amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Yaratıcı İş Kupası'nın bu yılki birincisi, 'Kahvegibikahve Salla-Demle' adıyla filtre kahve üreten Ubeydullah Güngör oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İEÜ+KREA) gerçekleştirdiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün desteklediği 'Türkiye Yaratıcı İş Kupası'na (Creative Business Cup), ülke genelinden projeler katıldı. Ülkemizdeki farklı şehirlerden gelen projeler, jüri tarafından ön elemeye alınarak titizlikle incelendi ve belirlenen ilk 4 firma finalde yarıştı.
'SALLAMA ÇAY VARSA KAHVE DE OLUR'
'Sallama çay varsa, neden kahve de olmasın?' fikrinden yola çıkarak yaklaşık 5 yıl önce 'Kahvegibikahve'yi kuran Ubeydullah Güngör, yarışmada birinciliği alarak uluslararası alana açıldı. Danimarka'da ülkemizi başarıyla temsil eden Güngör, hazırladığı pratik kahvenin şu anda internet üzerinden satın alınabileceğini belirterek yurt dışındaki iş insanlarının da ürüne büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
KARBON AYAK İZİNİ DE DÜŞÜRÜYOR
Güngör, "İş yerinde, ofislerde ya da evlerde, genellikle kahve makinesi ve french press yardımıyla kahve demleniyor. Bu durum hem zaman alıyor hem de kahve demledikten sonra kalıntıların temizliği ile uğraşılıyor. Ben de bu duruma pratik bir çözüm bulmak üzerine yoğunlaştım. Kahve tutkunlarının damak zevkini yakalayarak 'salla-demle filtre kahve' fikrine herkesin çok sıcak bakacağını düşündüm. Öyle de oldu. 'Kahvegibikahve' kısa sürede büyük bir gelişim gösterdi. Kahve çekirdeklerimiz, Guatemala ve Endonezya'dan geliyor. Bitkisel kaynaklı filtreler yardımıyla da kahveyi hazırlayarak paketliyoruz. 3-4 dakika içinde, sadece sıcak su ekleyerek kahvemiz hazır oluyor. Bardağınızda, termosunuzda suyunuz olduğu sürece herhangi bir sürahi ve benzeri dökme aracına bile ihtiyaç duymuyorsunuz. Özel kahve çekirdeklerimiz ile kaliteyi üst seviyeye taşıyoruz. İşimizin Ar-Ge süreçlerinde titiziz ve bir patente sahibiz. Kahveyi hazırlarken kullandığımız fiber filtre, daha yoğun ve doğru bir demleme sürecine katkı sunuyor. Hayata geçirdiğimiz pratik kahve, bardak başına olan karbon ayak izini de yüzde 95'e kadar düşürüyor" dedi.
BİZİM İÇİN FIRSAT OLDU
Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: "Danimarka'daki Yaratıcı İş Kupası Dünya Finalleri, bizim açımızdan çok iyi geçti. Çok sayıda yabancı yatırımcıya çalışmamızı anlattık. Pratik kahvemiz, iş insanlarının da dikkatini çekti, benimsendi. 'Kahvegibikahve' ile yurt dışına açılmak, temel önceliklerimden biri. Türkiye Yaratıcı İş Kupası'nda elde ettiğim başarı da benim için bir fırsat, yurt dışına açılma bileti oldu. Türkiye'ye döndüm ama yurt dışındaki üreticilerle iletişimimiz sürüyor. Önümüzdeki dönemde de kaliteden taviz vermeyerek daha iyi yerlere geleceğimize yürekten inanıyor, bunun için çalışıyorum."
YARATICI İŞ AĞI'NIN ULUSAL TEMSİLCİSİYİZ
İEÜ+KREA Müdürü Dr. Sevay İpek Aydın ise, "Üniversite olarak, dünya çapında tanınırlığı olan Yaratıcı İş Ağı'nın (Creative Business Network) ulusal temsilcisiyiz. Yaratıcı İş Kupası üzerine yaklaşık 5 ay süren kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Daha önce Myth.ai ve Cevelyn firmalarıyla global finallerdeydik. Bu yıl da gastronomi alanından bir girişimimizin uluslararası yolculuğuna güç vermiş olduk. Jüri ve mentorlarımız arasında Toni Attard, Melisa İtmeç, Tomas Cernevicius ve Taha Utku Yılmaz gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca birçok nitelikli, yaratıcı fikrin yarışmada yer alması, jüriyi de çok mutlu etti. İzmir, her alanda olduğu gibi yaratıcılık konusunda da zirvede olabilecek, çok potansiyelli bir şehir. Biz de üniversite olarak hem bölgemize hem de ülkemize katkı sağlamak, genç girişimcilere ve yaratıcı fikirlere fırsat yaratmak için çalışıyoruz. Yaşanabilir, insan ve teknoloji dostu bir şehir olan İzmir'i, yaratıcı fikirlerin çekim merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
YORUMLAR