Sanayicinin ara eleman ihtiyacına can suyu
İZMİR'in Karabağlar ilçesindeki Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 'Mesleki yeterlilik Demir Bilek' projesi kapsamında açılan iş garantili kurslarla, sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacı karşılanıyor.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinasyonunda hazırlanan 'Mesleki Yeterlilik ve Demir Bilek' projesi, meslek liseleri ile sanayiciyi bir araya getirdi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi, Türkiye Odalar Borsalar Birliği-Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (TOBB-MEYBEM), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) iş birliğinde, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirilmesi amaçlandı. İş dünyasından sağlanan 15 milyon TL'lik hisseyle şerit testere, 3D printer, hidrolik ünite ve matkap uçları gibi malzemelerle bilgisayar laboratuvarı ve CNC atölyesi sınıflar kuruldu. Bu merkezlerde NC/CNC tezgah işçisi, elektrikli ev aletleri sektörü, yenilenebilir enerji sistemleri alanı, NC/CNC programcısı, köprülü vinç operatörlüğü, akıllı telefon tamirciliği, rüzgar ve güneş enerji sistemleri geliştirme ve uyum alanı, yazılım geliştiriciliği, Android uygulama bölümü ve temel kaynakçılık alanında ücretsiz ve iş garantili kurslar açıldı. TOBB ve EBSO tarafından mesleki yeterlilik sınav ücretleri de karşılandı. Bu sınavları da başarıyla tamamlanan 103 kursiyer, çeşitli kurumlarda işbaşı yaptı.
'ŞU ANA KADAR 15'İ KADIN 103 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ'
Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alan Öğretmeni Mehmet Sel, "İzmir iş adamları tarafından desteklenen bir proje. Amacı ise işi ve mesleği olmayan ileri yaştaki kadın, erkek ve denetimli serbestliğe tabi kişiler de olmak üzere bu kişilere iş öğretmektir. Sonrasında mesleki yeterlilik kurumlarınca belirlenen sınavları da tamamlayan kursiyerlere çalışma belgesi alacaklar. Yaklaşık 60 fabrika tarafından anlaşmayla taahhüt alınmıştır. Kurslar iş garantili. Mezun olan bu kursiyerler, iş sahibi oluyor. İş dünyasından 15 milyon TL tutarında CNC tezgahı ve çeşitli ekipman desteği sağlandı. Şu ana kadar bu kurslarda 15'i kadın 103 kişi istihdam edildi. Özellikle metal ve makine sektörü olmak üzere ara elemana sektörün ihtiyacı çok fazla. Eğitimlerimiz istihdam garantili ve ücretsiz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kurslarımıza katılmalarını istiyoruz" açıklamalarında bulundu.
'BAŞARI ORANI YÜKSEK'
Proje Koordinatörü Funda Sel, "Özellikle ara eleman istihdamı ihtiyaçlarını karşılayan bir proje. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde 60 sektör temsilcisiyle 16 alan belirlendi. Bu süreçte açılan 11 kurs ve 8 oryantasyon eğitimiyle 103 kişinin istihdamı sağlandı" dedi. İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi, projeyle birçok sektöre eleman yetiştirdiklerini belirterek, başarı oranının yüksek olduğunu vurguladı.
CNC torna operatörlüğü kursuna eşiyle katılan ve bugün bir firmada işbaşı yapan 1 çocuk annesi Hülya Kaya Gül (34), "Kursumuz 2 ay sürdü. Kurs sonunda belgemizi alıp, sonrasında iş sahibi olduk. Eşimle beraber aynı iş yerinde göreve başladık. Çok faydalı oldu, iş sahibi olduk" ifadelerini kullandı.
Hülya Kaya Gül'ün eşi Cem Gül (41) ise "10 yıldır farklı bir sektörde çalışıyordum. Daha fazla gelir elde etmek istedik. CNC kursunu görüp eşimle katıldım. Kendimi geliştirdim. 1 hafta içinde işbaşı yaptım" dedi.
Kaynakçılık kursuna katılan ve eğitimi süren Buğra Taşke (25) de "4 haftadır kurstayım. 2 haftalık sürem kaldı. Kaynakçılık işini küçüklüğümden beri seviyorum. Erişim demirin kokusu parfümden güzel geliyor. Mesleğim olmadığı için bu sevdiğim işi tercih ettim. Bu kurs iş garantili olduğu için kursu tamamlayıp sınavları geçince bir kurumda görevime başlayacağım" diye konuştu. (DHA)
YORUMLAR