Son bıçak ustasında bayramı yoğunluğu
İZMİR'de, Kurban Bayramı'na az bir süre kala Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın son bıçak ustası Hasan Ergenay'ın bıçak dükkanında yoğunluk yaşanıyor. Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı ve bıçaklarıyla ünlü Yatağan Mahallesi'nde, babasından öğrendiği bıçakçılık mesleğini İzmir'e taşıyan bıçak ustası Hasan Ergenay, bayram yoğunluğundan nedeniyle Denizli'nin Yatağan ilçesinden usta getirmek zorunda kaldığını söyledi.
Denizli'nin bıçakları ve bıçak ustaları ile ünlü kasabası Yatağan'da babasından öğrendiği bıçakçılık mesleğini İzmir'e taşıyan 73 yaşındaki bıçak ustası Hasan Ergenay, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor. 1989 yılına kadar Yatağan'da hem mesleğini yapıp hem de usta yetiştiren Ergenay, daha sonra ailesiyle birlikte İzmir'e taşındı. 2000 yılında Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bıçak dükkanı açan Ergenay, 23 yıldır, Yatağan'da yetiştirdiği ustalar tarafından el emeği ile üretilen bıçakların hem satışını yapıyor hem de bakımını gerçekleştiriyor. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte yoğun bir dönem yaşayan tarihi çarşının son bıçak ustası Hasan Ergenay, kurban kesim bıçağından satırlara, kıyma makinası bıçaklarından doğrama bıçaklarına kadar çok sayıda siparişleri yetiştirmek için yoğun bir mesai harcıyor.
BABASINDAN ÖĞRENDİĞİ MESLEĞİ İZMİR'E TAŞIDI
Bıçakçılık mesleğini babasından öğrendiğini anlatan Hasan Ergenay, "Bıçakçılığı babamdan öğrendim ve Yatağan'da sürdürdüm. 1989 yılının sonunda İzmir'e gelerek atölye kurdum. Bir süre çocuklarımla birlikte çalıştım. Kendim pazarlamaya çıktım ve Türkiye'nin 4'te 3'ünü gezdim. Yaş ilerleyince atölyeleri çocuklarıma bıraktım onlar da işi büyüterek fabrika kurdular. 2000 yılında Kemeraltına geldim ve yerleştim. 23 yıldır buradayım. Bıçakçılık mesleğini sürdürüyorum. Kasaplardan tutun marketlere, lokantalara kadar çok sayıda sektöre hitap ediyoruz" dedi.
EL USTALIĞI İSTEYEN MESLEK
Bıçakçılık mesleğinin el ustalığı istediğin ifade eden Ergenay, "Bayram yoğunluğundan dolayı yetişemedim köyde yetişmiş bir usta getirdim. Bıçak bileme işlemini çok iyi yapıyor. Fakat döner bıçağı veya kıyma makinası bıçağı geldiğinde yapamıyor. Burada Kemeraltında yetiştirmiş olsaydım her türlü bıçağı bilirdi. Çünkü burada bıçak çeşidi çok. Balıkçıların kullandığı bıçak ayrı, kasapların kullandığı ayrı, restoranların, aşçıların kullandığı bıçaklar ayrı" diye konuştu.
YORUMLAR