Soyer, Çeşme projesi, İnciraltı, Basmane çukuru için konuştu
Başkan Tunç Soyer 2021 yılının Z raporunun masaya yatırıldığı toplantıda yeni yıl hedeflerine ve kent gündemine damga vuran önemli konulara dair çarpıcı mesajlar verdi. Basmane Çukuru için "Bu utançtan kurtulacağız" diyen Soyer, tartışmalı Çeşme Projesi ve İnciraltı planları hakkında da konuştu. Soyer, Hilton sürecini de anlattı.
Başkan Tunç Soyer 2021 yılının Z raporunun masaya yatırıldığı toplantıda yeni yıl hedeflerine ve kent gündemine damga vuran önemli konulara dair çarpıcı mesajlar verdi.
BU UTANÇTAN KURTULACAĞIZ!
Kentin kanayan yarası 'Basmane Çukuru' hakkında konuşan Başkan Soyer, TMSF Başkanı ile 4 kez görüştüklerini açıklayarak, "Basmane Çukuru İzmir için bir çıbanbaşı. Büyük bir utanç çukurun yıllardır orada durması. İçime sindiremiyorum. Bundan utanıyorum. Çözmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz. 2022’de bu şehri bu utançtan kurtaracağız" ifadelerini kullandı.
HİLTON İÇİN 2022 MÜJDESİ
Atıl duran Hilton Oteli’nin akıbeti hakkındaki soruya yanıt veren Başkan Soyer, “Hilton uzun zamandır bir müzakere süreci devem ediyor. İzmir Büyük olarak 122,5 hissemiz var bunun gücünden yararlanarak orada tıkanmışlığı aşmaya gayret ediyoruz. Çok sonuna yaklaştığımızı söyleyebilirim 2022 içinde bunu mutlaka sonlandıracağız" diye konuştu.
ÇEŞME PROJESİ VE İNCİRALTI MESAJLARI
Soyer Çeşme Projesi ve İnciraltı hakkında ise şu mesajları verdi:
Her ikisinde de hassasiyet gösteriyoruz. Bunu tüm devlet kurumları biliyor. Bizim hiçbir önyargı taşımadan getirdiklerini dinlediğimizi biliyorlar. Bakan 5-6 kez İzmir’e geldi. Dinledik. Kaygılarımızı ifade ettik. Bugün sonlanmış bizim önümüze konmuş bir proje yok. Bazı ilkesel kararlar var. Bazı bölgelerin SİT projelerinin değiştirilmesi durumu var. İnciraltı’yla da ilgili önümüze gelmiş bir şey yok. Bazı durumlar anlatılıyor ama somutlaşmış bir şey yok. Biz başından beri asıl görevimizin bu kentin doğasını korumak olduğunu söyledik. Bu kentin insanlarının gelir düzeyini arttıracak her türlü şeye desteğiz ama bu kentin doğasını tahrip edecek bir girişime de karşı dururuz.
YERİNE BİNA YAPILMAYACAK
Depremde gördüğü hasar nedeniyle yıkım kararı alınan Büyükşehir binası için de önemli açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı, "Binayı yıkıyoruz. Çok uzun bir zaman kaybı yaşadık. Anıtlar Kurulu’ndan onay bekliyorduk. Buradan onay geldi ama bu sefer üst kurula şikayet edildi. Onu beklemek zorunda kaldık. Binayı yıkıyoruz. Büyük ihtimal orada büyük bir bina olmayacak” dedi.
HEDEF EXPO 2030
Soyer'den bir de önemli EXPO açıklaması geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı, "Kentler arası rekabet de öne çıkıyor. İzmir’in görkemli geçmişinden yola çıkıyor. İzmir’i tekrar Akdeniz çanağının en güçlü kentlerinden biri yapmak istiyoruz. İzmir ofislerimizi birçok ülkede daha açmayı planlıyoruz. EXPO ile ilgili olarak 2026 ya ev sahipliği yapacağız asıl büyük olan 2030 EXPO’su var. Devletin en üst düzeyde bu şehri destekliyoruz demesi gerekiyor. Henüz onu sağlamış değiliz. Biz ilk başvuruyu yaptık cumhurbaşkanının da desteğiyle tekrar iletilmesi gerekiyor. Bunu temin etmek için uğraşacağız ama bundan vazgeçmeyeceğiz. Asıl büyük hedefimiz 2030’dur” ifadelerini kullandı.
BÜTÇENİN YÜZDE 42’SİNİ YATIRIMA AYIRAN TEK BELEDİYEYİZ
Başkan Soyer, “Yoğun göç karşısında İzmir ulaşımı ve altyapısı hazır mı?” sorusuna, “Yeni hatlar üzerinde çalışıyoruz. Tüm bunlar bu şehre yeni katılacak nüfusu da, var olan nüfusu da konforlu ulaşım imkanı sağlayacak. Raylı sistemle hem çok daha sağlıklı, modern, ucuz ve sürdürülebilir ulaşım imkanı sunuluyor. Bu çalışmaları sürdüremeye devam edeceğiz. Türkiye’nin yüzde 42 bütçesini yatırıma ayıran tek belediyeyiz. Hiçbir belediye bütçesinin yüzde 42’sini yatırıma ayırmıyor. Bununla iftihar ediyoruz. Bu alt yapı İzmir için sonuna kadar takip edeceğimiz ve bir yandan yaptığımız çağrının gereklerini yerine getirmeye devam edeceğimiz bir çalışma olacak”sözleriyle karşılık verdi. İhale ile sayıları üç katına çıkarılan reklam panoları için ise, “Reklam panoları, “Trafik görüşünü engellediğini kim söylüyor? Bunları keyfi olarak şuraya da bir tane buraya da bir tane olsun diyerek yapmıyoruz. Ulaşım koordinasyon merkezimiz karar veriyor. Kahve sohbetidir olsa olsa ifade ettiğiniz şey. İtibar etmiyoruz” dedi.
TÜM VETERİNERLER KISIRLAŞTIRMA YAPACAK
Sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılmasıyla ilgili genelgeyi değerlendiren Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bizim mevzuatımız copy paste... Yeniden düzenlenmesi lazım... Bu eksik. Biz ne yapıyoruz sokakta gördüğümüz hayvanı alıyoruz. Kısırlaştırılacaksa kısırlaştırıyoruz, tedavisi yapılacaksa yapıyoruz... Sonra da aynı noktaya bırakıyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bu hayvanlarla ilgili hepimizin içini parçalayan olaylar oluyor. Bunlar ne yazık ki hepimizin içini parçalıyor. Bir yandan can dostlarla ilgili Gökdere’de 1500 hayvanlık yeni tesis yapıyoruz. Ocak ayında tamamlanmış olacak. Bir yandan da şöyle bir çalışma başlattık. Veterinerler Odası ile bir anlaşma yapıyoruz. İzmir’deki 400 polikliniği belediyenin birimleri haline getiriyoruz. Birimler kısırlaştırmayı bizim adımıza yapacaklar biz onlara yaptıkları hizmetin bedelini ödeyeceğiz. Sokak hayvanlarıyla ilgili uzun vadede çözümüm kısırlaştırmadan geçtiğini düşünüyoruz. Olağanüstü çoğalıyorlar kısırlaştırmadığınız takdirde. Ocak meclisinden geçecek protokol, sonra da İzmir’in tüm polikliniklerinde hayata geçirmiş olacağız.”
"DİRENÇLİ HALE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ AMA..."
Su baskınlarını önlemek için yapılan çalışmaları anlatan Soyer, “Su baskınlarıyla ilgili en çok sorun yaşadığımız Poligon bölgesinde çalışmalar tamamlandı. Üstelik yağmurlu bir gündü. Çok şükür risk ortadan kalkmış. Biz bu şehri her gün daha bu tür felaketlere karşı dirençli hale getiriyor olacağız ama iklim krizi bunların hepsini yok sayacak kadar ağır sonuçlar ortaya çıkarıyor. Buna dayanıklı altyapı yapmaya devam edeceğiz ama biliyoruz ki iklim krizi çok ağır tahribatlara sebep oluyor. Hatırlayın Karadeniz’i hangi altyapı taşıyabilir ki onu. Bu doğal felaketler artık uzak coğrafyalarda yaşanır olmaktan çıkı. Tsunami, hortum yaşadık... 30 yıldır Seferihisar’da yaşadım tsunaminin olabileceği aklımızdan geçmezdi. Şaşkınlık içinde kaldık ama bu mümkünmüş” diye konuştu.
'İSTANBUL' MESAJI: BUNUN BİR SONU YOK
İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan terör teftişine yönelik değerlendirmelerde bulunan Soyer, “Biz artık ötekileştirme, kutuplaştırma, birbirine uzaklaştırmalardan yorulduk. Ben de şahsen yorgunum herkes yorgun. Bunun bir sonu yok. O yüzden ben doğrusu bundan şikayet etmekten bıktım. Ben bunu düzletmek için ne yapabilirim onun derdindeyim. Bu belki dili değiştirmekle başlayacak bir şey. Birbirimizi kıracak şeylerden uzaklaşmamız lazım. Bu çok hassas bir şey... Güler yüzlü siyaset yapmaya çalışıyoruz dimi, bu nasıl olacak? Bu sözcükler bizi birbirimizden uzaklaştırmaya devam eder ama bu doğru değil. Bu siyaset artık terk etmemiz gereken bir şey. Buradan ne refah ne huzur ne kalkınma çıkar. Hiçbir şey çıkmaz. Özetle bu siyasetin terk edilmesi lazım. Biz de bunu yapmak için elimizden ne gerekirse yapacağız” diye konuştu.
"PLATFORM NE KADAR KORUYORSA BEN DE KORUYORUM!"
Kültürpark’a ilişkin konuşan Soyer, “Kültürpak ile söyleyeceğim tek şey, ‘Ben daha çok seviyorum iddiası saçma. Hangimiz bir çiçeğine zarar verebiliriz. En çok ben seviyorum benim dışımdakiler sevmiyor bu memleketi diye bir şey yok. Onu savunan platform ne kadar koruyorsa en az onlar kadar ben de koruyorum. Biz koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz” dedi.
ELEKTRİK FABRİKASI: FİKİR VAR AMA...
Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Teknoloji Serbest Bölgesi olacağına ilişkin açıklamaların sorulduğu Büyükşehir Belediye Başkanı, “İzmir Kalkınma Ajansı’nın böyle bir hazırlığı var. Elektrik Fabrikası’nı içine alan bölgede ama henüz ham bir fikir üzerinde çalışılıyor. Ham fikir sunumu yapıldı Kalkınma Ajansı tarafından. Fabrika özelinde ne yapılacağına dair henüz bize sunulan bir fikir yok. O bölge ile ilgili geliştirilen fikir var henüz somuta inmedi” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM DAMGA VURACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan kentsel dönüşüm çıkışına yanıt veren Soyer, “İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı dönüşüm çalışması yok ama Büyükşehir’in var. Üstelik tüm Türkiye’ye örnek olacak yerinde dönüşüm modeliyle. Biraz vakit alıyor ama çok sağlam temeller üzerine oturan, vatandaşın haklarını koruyan bir model. 2022’de Aktepe Emrez’de, Uzundere’de, Örnekköy’de birçok alanda kentsel dönüm çalışmamız var. Ocak ayında Uzundere’de meclisten geçecek başlıyor. Kentsel dönüşüm 2022’de İzmir’de damga vuracak konu başlıklarından biri olacak. Yeni modeller uygulayacağız” açıklamasını yaptı.
YOKSULLUK DAYANIŞMASI
Derinleşen yoksulluk karşısında 1 Ocak itibariyle Büyükşehir’in yeni bir kampanya başlatacağını duyuran Başkan Soyer, şu çağrıyı yaptı: “İzmir depremde büyük bir sınav verdi. Büyükşehir olarak canla başla çalıştık ama İzmir’de bizi yalnız bırakmadı. 1 Ocak’tan itibaren yeni kampanya başlatıyoruz. O da derinleşen yoksulluk ve işsizlik nedeniyle sizlerin en az benim kadar bildiğiniz büyük bir çaresizlik yoksulluk tablosu var. İzmir de bundan nasibini alıyor. Derinleşen yoksullukla karşı karşıyayız. İzmirlilerin birbirine el uzatması gerekiyor. İzmirlilerin el ele vererek İzmir’de bu büyük yoksulluktan etkilenen vatandaşlara sahip çıkması lazım. Yazılımları detayları büyük ölçüde tamamlandı. Destek verin. Bu hikayeyi büyütelim. Bunun Türkiye’de görünür olması sadece İzmir değil Türkiye için de çok önemli. Çünkü yoksulluk derinleşiyor.”
YORUMLAR