Su faturalarındaki kabarıklık bizimle ilgili değil

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vatandaşlardan mansetturkiye.com'a ulaşan sorulara da cevap verdi.

    Su faturalarındaki kabarıklık bizimle ilgili değil
    18 Temmuz 2019 - 12:11 - Güncelleme: 18 Temmuz 2019 - 12:56

    Manşet Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi'yle söyleşisinde özel hayatı ve genel politika ile ilgili bilgiler aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, halkın istekleri için de yanıtlarını tek tek sıraladı. Ulaşımdan, parkların temizliğine, Bostanlı sahil düzenlemesinden Körfez geçişi ve İnciraltı'na kadar vatandaştan gelen farklı sorulara cevap veren Başkan Soyer, kabarık su faturaları için bakın neler dedi.

    1. Mehmet Uçar: Su faturalarındaki katı atık bedeli nedir?

    2. Şenol Görmez: Sayın başkanım su faturalarındaki anormallik düzelsin, 10 ton su kullanmışım kulanım bedeli 28 TL fatura 70 TL bu nedir anlatın lütfen ya da düzenlemeye gidin sıkıntılı bir durum söz konusu…

    (Her iki soruya ortak cevap)

    Su faturalarına yansıtılan katı atık bedeliyle ilgili sık sık şikayetler alıyoruz. Ancak hemşerilerimizin bilmediği bir nokta var. Bu konunun İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ile hiç ilgisi yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda bir genelge yayınladı.  İlçe belediyelerinin görev alanındaki çöplerin toplanmasından doğan hizmet bedelinin su faturasına yansıtılması söz konusu. Bu rakamın da tükettiğiniz suyun miktarıyla hiç ilgisi yok.

    Tüm ilçe belediyeler bu bedeli kendi belediye meclisleri kanalıyla belirliyor. Burada İZSU sadece aracılık yapıyor. Faturalara yansıyan katı atık bedelleri ne İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ne İZSU'nun kasasına giriyor. Her ay sonunda İZSU tarafından tüm ilçe belediyelerin hesabına aktarılıyor. Aslında bu konuda başka bir yöntem belirlense hemşerilerimizin su tüketimiyle ilgili yüksek bedeller ödedikleri yönündeki algısı değişir.

    s244402-001.jpg

    Adnan Sümer:  İzmir neden ulaşım ve su faturalarına indirim yapmıyor. İzmir garanti olduğu için mi?

    Sevgili Adnan Sümer, sanırım dikkatinizden kaçtı ama su faturalarında geçtiğimiz ay indirim yaptık. Temmuz ayı faturasıyla birlikte bunu fark edeceksiniz. İzmirlilerin bütçesine katkıda bulunmak ve aynı zamanda su tasarrufu sağlamak amacıyla 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda uygulanan 2 kademeli (0-20 metreküp, 20 metreküp ve üstü) tarifeden vatandaşlarımızın lehine düzenleme yapılarak üç kademeli (0-13 metreküp, 14-20 metreküp ve 21 metreküp ve üstü) tarifeye geçtik.

    Önceki dönemde 0-20 metreküp 4.81 TL, 20 metreküp ise 10.72 TL şeklinde ücretlendirilirken, yeni tarifeyle 0-13 metreküp 4.33 TL, 14-20 metreküp 4.69 TL ve 21 metreküp üzeri ise 9.65 TL oldu. Sadece suyun fiyatını indirmedik, tasarrufu özendirerek çevrenin korunmasına da katkı sağladık. Şu an uygulanmakta olan birinci ve ikinci kademe su tarifelerinde 20 metreküp su için ödenen bedel 96,20 TL iken, yapılacak kademelendirmeli indirim ile 89,12 TL’ye düştü.

    Toplu ulaşımda ise Halk Taşıt uygulamasıyla yüzde 50 indirimli saat dilimleri belirledik.

    29 Nisan'da başlattığımız ‘Halk Taşıt" uygulamasında süreyi de genişleterek 05.00–07.00 ve 19.00-20.00 saatlerini kapsayan sürede yarı yarıya indirim uyguluyoruz. Uygulamamız kentteki otobüs, metro, tramvay, banliyö ve deniz ulaşımını yani tüm sistemleri kapsıyor.

    ssssss-001.jpg

    Ramazan Dere: Torbalı Ayrancılar bölgesinde otobüsten kaldırılan 90 dakika hakkımızı geri istiyoruz ve bu kapitülasyon lütfen bir an önce çözüme kavuşturulsun…

    Toplu ulaşımla ilgili tüm şikayet, talep ve önerileri dikkate alıp, değerlendiriyoruz. İlçelerdeki ulaşım konusunda da yeni planlama ve uygulamalar gündemimizde. Yakın bir zamanda herkesin çok daha mutlu olacağı bir ulaşım sistemini hayata geçireceğimizi ümit ediyorum.

    Oktay Kekeç: Konak Meydanı’ndaki parkın temizliği, ağaç aralarına pisledikleri için kokudan oturulmuyor, sık sık kontrol lazım içki içenlerden geçilmiyor.

    Temizlik en fazla önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Ekiplerimiz bölgelerinde rutin olarak görev yapıyorlar ama bence İzmir'in bilhassa temizlik konusunda örnek bir kent olması gerekiyor. Bununla ilgili de büyük bir kampanya başlatıyoruz. Vatandaşlarımızı da işin içine katacağız. Göreceksiniz şikayetler yavaş yavaş ortadan kalkacak. Asayiş ile ilgili rahatsızlıklar ise emniyet birimlerinin sorumluluğunda, biz de şikayetlerinizi aktarmasına yardımcı oluruz.

    Volkan İnce: Halkapınar Büyükşehir Park Bahçeler Müdürlüğünden Salhane’ye kadar olan hatta açık ızgara sistemi yağmur kanalı istiyoruz her yağmurda su basmasından bıktık.

    Salhane bölgesinde bahsedilen sorun için yağmur suyu terfi istasyonu kuruyoruz. İstasyon için alan ayrıldı, imar planına işlendi. Kalıcı çözüm için önümüzdeki yıl yapım ihalesine çıkıyoruz.

    Alpaslan Seyilli: İzmir ilçe yolları çukurlar ne zaman düzelecek?

    En kısa zamanda yollarla ilgili sıkıntıları da gidereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi "Toptan Çözüm" ekipleri mahallelerde ihtiyaç duyulan tüm fiziki düzenleme ve alt yapı çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlamak için canhıraş bir şekilde çalışıyor. Yaz ayları bu iş için en uygun dönem. Şu an ekiplerimiz kentin dört bir yanında asfalt çalışması yapıyor. Ayrıca kent genelinde karşılaştığınız sorunlarla ilgili her türlü görüş, öneri ve isteklerinizi dinleyen Hemşehri İletişim Merkezi’ne adres ve iletişim bilgileriniz ile başvurduğunuzda arkadaşlarımız gerekli incelemenin yapılmasını sağlayacaktır.

    444 40 35 hattından bizi arayabilir, [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz. Yine web sitemiz him.izmir.bel.tr adresinden çevrimiçi başvuru yapabilirsiniz veya @izmirhim twitter hesabımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

    Hakan Taşlıçay: Karşıyaka sahili ne zaman bitecek. Sahile tuvalet koymayı düşünüyor musunuz?

    Şu anda Karşıyaka 1. Etap ve Alaybey Sahili Çevre Düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Sözleşmeye göre Eylül sonuna doğru tamamlanacak ve inanıyorum ki beklediğinize de değecek. Tuvalet konusundaki talebinizi de mutlaka değerlendireceğiz.

    Murat Kiremitçiler: Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesinde çalışan bir işçiyim. 564 ve 64 No’lu otobüsten başka hat yok koskoca siteye sabah ise gidişlerde metrodan indikten sonra 564 durağı 7 ile 8 arasında 3 sıra kuyruk oluyor bir de üstüne kısa araç geliyor. Vatandaş olarak bizler mağduruz…

    Konuyu, incelemesi için ESHOT Genel Müdürlüğü’ne bildirdim. Arkadaşlarımız gerekeni yapacaklar.

    Son derece yüksek… Halk Taşıt uygulaması kapsamında yüzde 50 indirimli saat uygulaması gerçekten nokta atışı bir proje oldu. 26 Nisan'dan bu yana yolcu istatistiklerini düzenli olarak inceliyoruz. Uygulamanın sabah 05.00'e çekilmesi yönünde de yoğun bir talep vardı. Onu da hayata geçirdik. Otobüslerdeki yoğunluğun azaldığını çok rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.

    Engin Öner:  Bir İzmirli olarak kafeteryalı, içerisi hapishane gibi olmayan, güvertenin yanında oturup İzmir meltemini içimize çektiğimiz üstü açık vapurlarımızı geri istiyoruz.

    Keşke bu konuda yapabileceğimiz bir şey olsa. Hepimiz bazen geçmişe özlem duyuyoruz ama 4,5 milyon nüfusa sahip bir kentin ihtiyaçlarını belirlerken de hız, teknoloji, güvenlik ve maliyet gibi kriterleri öncelikli olarak göz önünde bulundurmak kaçınılmaz oluyor.

    En fazla yolcuyu, en hızlı, en güvenli ve en ekonomik koşullarda hedefe ulaştırmamız gerekiyor. Ama belki ilerde sizin de özleminizi giderecek özelliklere sahip, biraz daha nostaljik yapıda, belki de sadece gezi amaçlı vapurları filomuza katabiliriz.

    DEVAM EDECEK...

     

    YORUMLAR

    • 2 Yorum
    • Yavuz Kahraman
      4 yıl önce
      Sorduğumuz sorular cevaplanmamış , beğendiği sorular seçilmiş belliki , Bir Başkan Halktan ancak bu kadar kopuk olabilir , Bir belediye başkanına aylardır sorunumuzu ulaştıramıyoruz , yazıklar olsun ,
    • BALÇOVALI SALİH
      4 yıl önce
      ŞAKAMI YAPIYORSUNUZ DEVAM EDECEK DİYE. BUGÜN RÖPORTAJIN KALANINDA İNCİRALTI VARDI.BAŞKAN NE DEDİ DİYE BEKLİYORDUK....HERKES BİZİ BEKLETİYOR BİRDE SİZ BEKLETİN TAM OLSUN.