Sümerbank basmalarının üzerlerindeki desenleri hayal ederek tuvallerine taşıdılar
BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinde düzenlenen '4'üncü Uluslararası Basma Fistan Giyerim' sanat çalıştayı ve sergisinde 35 ressam, hatıralarda kalan Sümerbank basmalarının üzerlerindeki desenleri orijinallerine bakarak ve hayal ederek tuvallerine taşıdı.
Cumhuriyetin 100'üncü yılı kapsamında Burhaniye'de 4'üncü Uluslararası Basma Fistan Giyerim sanat çalıştayı ve sergisi düzenlendi. Denetko Sahil Sitesi ev sahipliğindeki çalıştay, projenin koordinatörü Günay Aral küratörlüğünde, 35 ressamın katılımıyla gerçekleştirirdi. Türkiye'nin birçok yerinden gelen ressamların yanı sıra Ukranya ve Kiev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden de sanatçılar çalıştayda yer aldı. Çalıştayda Sümerbank fabrikalarında üretilen rengarenk basmalar konu edildi. Sanatçılar, hatıralarda kalan Sümerbank basmalarının üzerlerindeki desenleri orijinallerine bakarak ve hayal ederek tuvallerine resmetti. Çalıştayda, üretilen eserlerin, sosyo - kültürel ve ekonomik hareketlerin, kenarda kalmış konularına sanatsal bir ifadeyle dokunarak, geçmişle gelecek arasında yeni bağlar kurulmasına aracılık etmek amacıyla yapıldığı bildirildi.
Bu yıl 4'ücüsü düzenlenen Uluslararası Basma Fistan Giyerim Çalıştayı'nda Sümerbank'a geçmişi geleceği bir araya getirip yeni nesle bunu aktarmaya çalıştıklarını belirten Uluslararası Basma Fistan Grup Kurucusu Günay Aral, "Basma Fistan Giyerim Çalıştayı ile Cumhuriyet döneminde kurulan ilk fabrikalarımızdan Sümerbank'ı yaşatmaya çalışıyoruz. Geçmişle, geleceği bir araya getirmeye çalışıyoruz. Sümerbank ayrıca ülkemiz ekonomisine çok büyük katkıları olan bir fabrikaydı. Türkiye'nin, özellikle Ege'nin dağlarından yağ akan bir bölgesinde başlattık bu çalıştayları ve şu an halen sürdürmekteyiz. Sümerbank'ı geçmişle geleceği bir araya getirip, yeni nesle aktarmaya çalışıyoruz. Geçmişte evin Sümerbank basma deseni girmemiş hiçbir ev neredeyse yoktur. Ama yeni neslin bundan haberi yok. Çalıştayda, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sanatçılarımız var. Bir bölümü çadırda, bir bölümü de otelde kalıyor. Katılım gönüllük esasına göre olduğu için herkes çok mutlu ve severek bunu yapıyorlar" dedi.
Heykeltraş - Ressam Cemil Aktaş da bu tür etkinliklerin her yıl devam etmesini istedi. Aktaş sözlerini, "Umuyorum tüm sanat severler bu sergi gezer bazı fikirleri elde ederler ve sanatçıları da mutlu ederlerler diye düşünüyorum" dedi.
Ukrayna - Rusya arasındaki savaştan etkilendiğini belirten Ukraynalı ressam Julia Mia da çalıştayda ülkesinde yaşanan baraj patlaması sonucu yaşanan olayları yaptığı resimde dile getirip, savaşın bir an önce bitmesini ve barış ve huzurun gelmesini istedi.
YORUMLAR