• Reklam
Mehmet ŞENGÜN

Mehmet ŞENGÜN


ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ

17 Temmuz 2019 - 14:35

Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin beklediği YKS sonuçları, ÖSYM takviminde bir sapma olmazsa, 18 Temmuz da açıklanacak. Tercihler de 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Lise eğitimini tamamlayan öğrencileri hayata hazırlayacak olan kurumlar üniversitelerdir.

Üniversite ve bölüm seçimi titizlikle yapılmalıdır.

Olanakları ve verdiği eğitim bakımından üst sıralardaki üniversitelere yerleşebilmek için öğrenciler arasında büyük bir çekişme yaşanıyor. Mezunlarının iş bulma olasılıklarının düşük olduğu vasat üniversiteler ve bölümler de kontenjanlarını dolduramıyor. İçlerinde öğrenci yerleşmeyen atıl durumda kalanlar da var.

Öncelikli hedef eğitimin kalitesini artırmak olmalı. Bölümler dünyadaki gelişmelere uyum sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Açılan her yeni üniversite/bölüm gerekli donanıma sahip olmuyor. Dolayısıyla öğrencileri lise eğitiminden sonra bir 4-5 yıl daha oyalamaktan başka bir işe yaramıyor.

Genel olarak öğrenciler, başarı sıralarını az çok tahmin edebiliyorlar. Ancak sonuçlar açıklandığında başarı sırasının beklenenden farklı olması hedefleri değiştirebiliyor. Hedefler değişince tercihler de tekrar revize ediliyor. Bu da zaman kaybına ve kafa karışıklığına neden oluyor. Süre kısıtlı olduğundan, ön hazırlık olarak tercih edilebilecek tüm bölümler ile alternatiflerinin bulunduğu bir tercih listesi oluşturulması işleri kolaylaştıracaktır .

Tercihler aceleye getirilmemelidir. Tercihte bulunacağınız üniversite ve bölümler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmalısınız. Üniversitelerin tanıtım dokümanlarından ve web sitelerinden yararlanabilirsiniz. Gerektiğinde de tercih edilecek üniversiteler yerinde görülmelidir.

Seçeceğiniz meslek ve bölümden beklentilerinizin ne olduğu önemlidir. Her mesleğin kendine göre özellikleri ve şartları var. Kendinizi tanımanız ve yeteneklerinizin farkında olmanız hangi mesleğe uygun olduğunuz hakkında size fikir verecektir.

Ailenizin ve mesleğinde uzman olan kişilerin fikirleri, hayat deneyimleri önemlidir. Onlarla konuşmanız yararınıza olacaktır.

Dünya teknoloji olarak sürekli gelişiyor. Bazı mesleklerin önemi azalıyor. Bunun yanında yeni meslekler de ortaya çıkıyor. Üniversite dünya ile iyi entegre olmuş uluslararası programlarıyla öğrencilerin vizyonunu da geliştirmeli. Meslek sahibi yapmanın yanında, öğrencilerine iyi bir yabancı dil eğitimi de vermeli. Akademik eğitimde teorik bilginin yanında uygulama eğitiminin yeterince olması sizleri hayata daha iyi hazırlayacaktır.

Vakıf üniversitelerini tercih ederken ücretleri ve koşulları titizlikle incelenmeli

Tercih sıralamasını puana göre değil, başarı sırasını dikkate alarak yapınız. Sıralamanız tutsa bile daha üst sırada bulunuyor diye istemediğiniz bir bölümü yazmayın. Bu sizi tercih kurbanı yapabilir. Mutlu olmayacağınız bir bölüme yerleşmek ileride sizi daha büyük sıkıntıya sokar.

Mutlaka alanında uzman rehber öğretmenlerden, üniversitelerin rehberlik birimlerinden yardım alınız.

Öğrencilerimize bu zorlu süreçte kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum