Ve hükümet düştü

    Romanya'da yolsuzlukla suçlanan ve eski genel başkanı hapse çarptırılan iktidardaki PSD (Sosyal Demokrat Parti) hükümeti güvenoyu alamadı.

    Ve hükümet düştü
    10 Ekim 2019 - 15:40 - Güncelleme: 10 Ekim 2019 - 15:58

    HABER: ERCAN ÇÖLMEKÇİ / BÜKREŞ
    Romanya'da Başbakan Victoria Dancila yönetimindeki hükümet istifa baskıları, yolsuzluk iddialarının devam etmesi üzerine güven oylamasına gitti. Ancak hükümete 202 milletvekili güvenoyu verirken 238 oy muhalefet lehine çıktı ve sonuçta hükümet güven oylamasını kaybetmiş oldu.

    Hapisteki genel başkanın kuklası olmakla suçlanan Başbakan Dancila; cumhurbaşkanını, en kısa sürede bir ismi başbakan adayı göstermeye ve hükümet kurması için görevlendirme yapmaya çağırdı.

    NELER YAŞANDI?

    Uzun süredir siyaseten karışık olan Romanya'da on binlerce kişi başkent Bükreş'teki hükümet binasının önünde protesto gösterileri düzenledi. Protestocular, her seferinde yolsuzlukla suçlanan hükümeti istifaya çağırdı. Göstericiler ayrıca hükümetin, yolsuzlukla mücadele konusunda yargının elini zayıflatmaya çalıştığını savundu. Rumen basını, "Hırsızlar defolun" sloganları atılan gösterileri manşetlere taşıdı.

    Bükreş'te geçen yıl 10 Ağustos'ta aynı yerde düzenlenen gösterilere polis, göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copla müdahale etmişti.

    Yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı gösterilerde 450'den fazla kişi yaralanırken güvenlik güçleri hakkında 700 resmi şikayette bulunulmuştu. Ancak aradan geçen bir yılda emniyet müdürlerine yönelik bu soruşturmalardan herhangi bir sonuç çıkmadı.

    HÜKÜMET GÜÇ KAYBETTİ

    Başbakan Viorica Dancila liderliğindeki Sosyal Demokrat hükümet ile sık sık görüş ayrılıkları yaşayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, geçen yılki olayları "trajedi" olarak nitelemişti. Merkez sağ görüşlü Iohannis, polise bu kez güç kullanmamaları için çağrıda bulunmuştu.

    Sosyal Demokratlar liderliğindeki koalisyon geçen Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ağır yenilgiye uğramıştı. Son dönemde açık şekilde güç kaybeden partinin eski başkanı Liviu Dragnea aynı ay yolsuzluk suçundan hüküm giyerek 3.5 yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girmişti.

     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum