Yaşar Üniversitesi'nde binalara 'Yapı Sağlığı ve Deprem İzleme Sistemi' kuruldu
İZMİR Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, üniversite içinde bulunan binaların olası deprem sonrası hasar tespitinin yapılması ve güvenliğinin belirlenmesi için Yapı Sağlığı ve Deprem İzleme Sistemi kurdu.
Yapı Sağlığı ve Deprem İzleme Sistemi'yle çeşitli sensörler aracılığıyla ölçümler yapılarak İzmir'i etkileyecek olası bir deprem sonrasında kampüs binalarının güvenlik durumu belirlenecek. Sistemle, kampüsün yanı sıra, Bornova ve Bayraklı gibi yakın çevrede bulunan binaların hasar durumlarının belirlenmesi için de yerel yönetimlere veri sağlanacak.
Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün, İzmir için depremin en önemli doğal afetler arasında olduğunu vurgulayarak, kampüsteki T Blok binasına biri zemin diğer ikisi ise son katta olmak üzere üç adet ivme ölçer yerleştirdiklerini belirtti. Dr. Tüzün, "Geçmiş depremlerden edinilen tecrübe göstermiştir ki deprem sonrası yapıların güvenliği ilk olarak belirlenmesi gereken noktalardan biri. Zira deprem sonrası binaların kullanılması konusu halkın hayatına nasıl devam edeceği ve yapılacak çalışmaların belirlenmesi için önemli bir husus. Özellikle kritik yapıların deprem sonrası hasar durumunun belirlenmesi için geliştirilen en son teknolojilerden biri de yapı sağlığı ve deprem izleme sistemleridir. Söz konusu sistemler binaların çeşitli lokasyonlarına yerleştirilen ivme ölçerler ile binadan sürekli veri alınmasına dayanan ve olası bir deprem sonrası ölçülen verilerle binanın deprem güvenliğinin belirlenmesi amacı ile geliştirilmiştir. Ayrıca bu sistemler sürekli aldıkları veriler ile bölgesel deprem izleme istasyonu olarak da çalışmaktadır. Böylece sistemin kurulduğu bölgedeki diğer binalar için de deprem güvenliğinin belirlenmesi için veri sağlanmış olmaktadır" dedi.
HASTANE, OKUL GİBİ KAMU BİNALARINA BU SİSTEMİN KURULMASI GEREKİYOR
Sistemin İzmir'de yapı sağlığı ve deprem izleme alanında atılan önemli bir adım olduğunu ifade eden Dr. Tüzün, "Olası bir deprem durumunda binalarının deprem sonrası kullanılabilirlikleri ve güvenlikleri hakkında hızlı, güvenilir ve yerinde ölçüme dayalı bilgiyi çok kısa sürede elde edeceğiz. Özellikle hastane, okul gibi kamu binalarına bu sistemlerin kurulması gerekiyor. Eğer bu sistemler kurulursa deprem sonrası binaların hizmet vermeye devam edip edemeyeceği çok kısa süre içinde belirlenebilecektir" diye konuştu.
YORUMLAR