Son dönem en çok tartışılan konulardan biri tereyağının faydalı mı, zararlı mı olduğuydu.
Nihayet tereyağ aklandı. Ancak bu aklanma doğal yollarla ve doğal ortamda beslenmiş, yetişmiş hayvanlardan elde edilen tereyağ için gerçekti.
Tereyağının geleneksel usullerle beslenen hayvanların sütünden doğal olarak yapılmış olanı makbul ve sağlıklıdır.
Tereyağ hayvansal bir besindir ve protein yönünden zengindir. Hayvanları besleme şekline göre sarı, beyaz olabilir. Kendine has kokusu ve lezzeti vardır. A,E,D vitaminleri ve kalsiyum, fosfor demir mineralleri içerir.
NASIL TÜKETECEĞİZ?
Doğal tereyağını yakmadan tüketmek lazımdır.
Bu sebeple geleneksel pişirme biçimini unutun. Önce yemeğinizi hazırlayın, yemeğiniz pişip, ocaktan aldığınızda henüz sıcakken küp küp kesilmiş tereyağını üstüne atıp karıştırın. Tereyağ yemeğin sıcağıyla erisin. Nasıl lezzetli olduğuna inanamayacaksınız.
Doğal tereyağınızı aynı çikolata eritir gibi benmari usulü eriterek yemeklerinizde erimiş biçimde kullanırsanız tüm faydasını kaybetmeden almış olursunuz. Ölçüyü kaçırmadan günde 25-30 gram yemeniz lazım.
Tereyağı alıştığınız düzende yemek yaparken soğanla kavurarak kullanırsanız, onu yakarak trans yağa çevirirsiniz.
Trans yağ bizim mutfağımızın önemli sorunlarından biridir. Sağlıklı mutfak için yemekler piştikten sonra benmari usulu eritilmiş olan tereyağ eklenir. Böyle kullanımda tereyağ faydasını kaybetmez ve trans yağa dönüşmez.
YENİ TEREYAĞ AVOKADO
Proteinin yanı sıra yüksek yağ ve reddedilemeyecek yararlı mineraller, vitaminler taşıyan avokadodan en iyi şekilde faydalanabilmek için; avokadoyu salatalar ve yeşil sebzelerle tüketmek gerekir. Avokadoyu salatayla yemek sindirimini artıracağı gibi metabolizmayı da hızlandırır.
Avokadonun protein oranı düşük olduğu için nişastalılarla birlikte tüketilebilir.
Diğer bir güzel kombinasyon da avokadoyu asidik meyvelerle birleştirmektir. (limon, vişne vb gibi)
Tatlı meyvelerle avokado yenilmek isteniyorsa, bu meyvelerin kuru meyveler olmaması (kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir, hurma vb), taze tatlı meyve miktarının da çok az olması, doğru sindirim için en ideal olandır.
Tatlı meyve, hatta asla kavun veya karpuz olmamalıdır.
Avokado domatesle, çoban salatası ile beraber tüketildiğinde likopen ve karoten emilimi 5 kat yükseltir.
ESKİ BİR DOST TAHİN
Susamın ezilmesi yolu ile elde edilen tahin hücre yapısının dostu olan E,C ve B vitaminleri içeren, fosfor, kalsiyum, demir açısından çok önemli bitkisel protein olan besin maddesidir.
Hammadesi olan susamda bulunan kalsiyum ve omega 3 gibi değerli yağlarla kemiklerin korunmasını sağlar.
Tahin vücut enerjinizi ve direncinizi arttırır. Antioksidan bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim organları olan mide ve böbreklerin çalışmalarını düzene sokar. Beyni besleyen, enerji veren, anemiyi tedavi eden tahini sofranızdan eksik etmeyin.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Kullanımı giderek yaygınlaşan hindistancevizi yağı, alkali oranı yüksek, doymuş yağ sınıfına girmekle beraber; vücutta depolanmayan kısa sürede vücut tarafından enerjiye çevrilerek güçlü bir enerji kaynağı oluşturan bir yağdır.
Isıya karşı dayanıklı olduğundan ısıtıldığında okside olmaz.
Okside olmadığı için serbest radikallerin oluşmasına izin vermez.
Uzun zincirli doymuş yağlar insülin azsa yakılıp, fazla ise yağ olarak depolanırken, hindistancevizi yağı, insülin az veya çok da olsa yağ olarak depolanmaz. Kolay sindirildiği için metabolizmayı hızlandırır, vücudun kalori kullanımını arttırır.
Hindistancevizi yağı, güçlü antioksidandır. Bu özelliği ile paslanmanın önüne geçer ve erken bunamadan alzheimera kadar birçok beyin hastalığının oluşmasına engel olur.
Alzheimera karşı her sabah bir tatlı kaşığının yarısı kadar hindistancevizi yağı yutmakta fayda var.
NASIL TÜKETECEĞİZ?
Hindistancevizinin gerçek değerlerini öldürmeden ve kaybetmeden alabilmek için pişirmeden soğuk sıvı (yani sızma) olarak kullanılması şarttır.
YORUMLAR