Koronavirüs salgınının hayatımıza girmesiyle korku ve kaygılanma süreci de başladı.
İnsanlarda var olan kaygı ve korkunun asıl sebebi bilinmezlik korkusudur.
Bilinmezlik korkusu günümüz pandemi sürecinde yoğun olarak görülüyor ve bu durum insanlarda kaygıya yol açıyor.
Beyin, belirsizlik duygusuyla tetikleniyor ve kontrol altına alamadığımız her olayda panik olabiliyor.
Koronavirüs sebebiyle oluşabilecek psikolojik problemlerden bir tanesi de uzun süreli kaygıların sonucu olan depresyondur.
İnsanlarda depresyon ve paranoya gözlemlenebiliyor.
Koronavirüs salgını sebebiyle uzun vadede oluşabilecek ve toplumda nadir de olsa görülen bir diğer hastalık ise obsesif kompulsif bozukluktur. Obsesyonlar sonucu temizlik takıntıları oldukça sık görünmektedir. Daha önce psikolojik açıdan sorun yaşamamış bir çok kişinin de hastalanma ihtimalinin arttığını gözlemliyoruz.
Koronavirüsten kendimizi korumak için fiziki mesafeyi ayarlamalı maske takmalı, el yıkamalı ve çok gerekmedikçe evden çıkmamalıyız.
Peki ya ruh sağlığımız için ne yapmalıyız?
1. Telefon ve televizyonda gördüğümüz anksiyeteyi arttıran spekülatif haberlerden uzak durmalıyız.
2. Aile bireylerinizle ve arkadaş çevrenizle iletişim halinde kalmak, aktif olmak ruh sağlığımızı olumlu etkileyecektir.
3. Psikolojik olarak yeme eğiliminden vazgeçmeli ve dengeli beslenmeliyiz. Fazla kahve tüketiminden uzak durmak anksiyeteyi de azaltacaktır. Pandemi döneminde dengeli beslenme ve iyi bir ruh hali bağışıklığımızı kuvvetlendirecektir.
4. Üzgün veya korkmuş hissedebiliriz bu çok normal. Endişe duygusu bizi savunmasız yapmaz. Duyguyu kabullenin.
5. Varsayım yapmaktan uzak durun.
6. İnsanları yargılamaktan uzak durun. Koronavirüs hastalığı her ırkı etkiler. Hastalığın ortaya çıkışı ve yayılması kimsenin suçu değil.
7. Sosyal medya kullanımınızı kontrol altına alın ve sizi ruhsal anlamda nasıl etkilediğini ölçün. Haberlerden kaçamazsınız fakat limit koyabilirsiniz.
8. Düzenli egzersiz ve meditasyon yapmak ruhumuza iyi gelecektir.
9. Hazırlıksız yakalandığımız bir süreçteyiz. Bazen hiçbir şey yapmamakta bir üretkenliktir. Pandemi süreci bir yarış, kıyas hali değildir.
YORUMLAR