Belirsizlik başa çıkılması zor duygulardan biridir.
Anlam olarak baktığımızda belirsizlik bir durum veya olay olup olmadığı, nerede ve ne zaman nasıl veya neden meydana geldiğini veya nasıl olacağına dair bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir duygu durumudur. Kontrol edemediğimiz bir durumu hissetmek endişe verici olabilir.
Hayatta çözemeyeceğimiz belirsiz durumlar olacaktır. Ne olacağını bilmemek sizi sinirli, kızgın ve korkmuş hissettirebilir.
Duygularımızdan ne zaman kaçmaya çalışırsak bu bize korku kaygı ve stres olarak geri dönecektir bu duygu durumları belirsizlik ile birlikte ortaya çıkar. Yaşamlarımız üzerinde bir miktar bile kontrolümüzün olduğunu hissetmek bizi her zaman güvende hissettirir.
Pandemi döneminde yaşadığımız belirsizlikler hayatımızı etkilediği gibi ruh sağlığımızı da etkiliyor. Özellikle belirsizlik hissi anksiyete ve stresi tetikleyen en önemli etkendir.
Bu süreçte yalnız değilsiniz, herkes aynı duyguları hissediyor.
Peki ne yapmalıyız?
1) Belirsizlikle mücadele etmek düşüncelerimizi duygularımızı etkileyebilir ve bizi rahatsız edici fiziksel hisler yaşamaya sevk edebilir. Belirsizlikle zorlukların üstesinden gelmeye başlamanın ilk adımı, belirsiz hissetmenin üzerimizde yaratabileceği etkiyi anlamak olabilir.
Belirsizlikle gelen endişe size bu düşünceleri beraberinde getirebilir..
6 ay içinde işim olacak mı?
Param bu süreçte yetecek mi?
Ya patronum beni işten çıkarırsa?
2) Her şey kontrol edemeyebiliriz ama şuan da neyi kontrol edebileceğimize odaklanmak endişelerinizi yönetmenin bir yoludur. Gelecekte ne olacak korkusu üzerinde durmayı bırakmak size bir rahatlama sağlayacaktır. Gerçekleşmesi zor bir ihtimal olan olaylar için endişelenmek yerine neleri etkileyip şuan için yapabilceklerimize odaklanmalıyız.
3) Her zaman en iyi senaryoyu hayalimizde canlandırmalı ve hayal etmeliyiz. Bu bizi direkt olarak daha özgüvenli yapmayabilir ama sakinleştirir ve daha iyi hissettirir.
4) Bazı durumlarda belirsizlikler sağlıklıdır. Araştırmalar belirsizlik hissinin merkezi sinir sistemimiz aktive ettiğini gösteriyor ve beyin tarafından otomatik bir şekilde savaş ya da kaç yanıtını alırız. Kaçmayalım ve korkularımızla yüzleşelim.
YORUMLAR