• Reklam
Necla KARACA

Necla KARACA


ÇOCUKLARLA İLETİŞİM VE AKTİF DİNLEME

27 Ekim 2020 - 15:59 - Güncelleme: 27 Ekim 2020 - 16:58

 
Çocuklarla ve bebeklerle iyi iletişim, kendilerini önemli ve değerli hissettirecek şekillerde dinlemeyi ve konuşmayı içerir. Ve çocukların gelecekteki ilişkileri ve gelişimleri için çok önemlidir.
Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurduğunuzda, güçlü bir ilişkiye, daha fazla aile içi işbirliğine ve değer duygularının gelişimine yol açar.
İletişim aile içinde bir mücadele olduğunda, çocuğunuzun susmasına, çatışmasına ve değersizlik duygusu hissetmesine yol açabilir.
Aktif dinleme, iyi iletişimin anahtarıdır ve çocuğunuzla ilişkiniz için harikadır.
Bunun nedeni, aktif dinlemenin çocuğunuza ona değer verdiğinizi ve onlarla ilgilendiğinizi göstermesidir. Ayrıca çocuğunuzun hayatında neler olup bittiğini öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olabilir.

İşte bazı fikirler:

1. Konuşmak ve birbirinizi dinlemek için zaman ayırın. Aile yemekleri bunu yapmak için harika bir zaman olabilir.

2. Siz ve çocuğunuz iletişim halindeyken telefonları, bilgisayarları ve televizyonları kapatın. Bu, tamamen etkileşime veya konuşmaya odaklandığınızı gösterir. 

3. Gün boyunca günlük şeyler hakkında konuşun. Siz ve çocuğunuz çok fazla iletişim kurmaya alışkınsanız, büyük veya zor konular ortaya çıktığında konuşmayı kolaylaştırabilir. 

4. Öfke, neşe, hayal kırıklığı, korku ve kaygı dahil her türlü duygu hakkında konuşmaya açık olun. Bu, çocuğunuzun bir "duygu sözlüğü" geliştirmesine yardımcı olur. Ama öfke gibi güçlü duygulardan onlardan bahsetmeden önce sakinleşene kadar beklemek en iyisidir. 

5. Çocuğunuzun beden dilinin size anlattıklarını izleyin ve sözlü olmayan mesajlara da yanıt vermeye çalışın. Örneğin, "Bu öğleden sonra çok sessizsin. Okulda bir şey mi oldu? ' 

Çocuğunuzu sohbetlere dahil edin - bu, "Bunun hakkında ne düşünüyorsun?" diye sormak kadar basit olabilir.
 
Çocuğunuzu nasıl aktif dinleyeceğiniz göstermek için için vücut dilini kullan.
Örneğin çocuğunuzla göz teması kurun. Çocuğunuz etkinlik yaparken konuşmaktan hoşlanıyorsa, çocuğunuza bakmak için dönerek ve ona yaklaşarak dinlediğinizi gösterebilirsiniz.
Çocuğunuzun yüz ifadelerine ve vücut diline dikkat edin. Dinlemek sadece kelimeleri duymakla ilgili değildir, aynı zamanda bu kelimelerin arkasında ne olduğunu anlamaya çalışmakla da ilgilidir.
Çocuğunuzun size söylediklerini temel alın.
"Bana daha fazla şey anlat", "Gerçekten!" ve "Devam et" gibi şeyler söyleyerek ilginizi gösterin.
Çocuğunuzun zaman zaman söylediklerini tekrarlayın veya yeniden ifade edin. Bu, çocuğunuzun dinlediğinizi bilmesini sağlar ve çocuğunuzun ne söylediğini kontrol etmenize yardımcı olur.
Çocuğunuz tuhaf bir şey söylediğinde veya kelimeleri bulmakta zorlansa bile, çocuğunuzun sözünü kesmemeye veya cümleleri tamamlamamaya çalışın.
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum