Ömer ERKMEN

    Ömer ERKMEN


    YENİ NESİL GİRİŞİMCİLERLE BEYAZ YAKALILAR ARASINDAKİ GÖRÜNMEZ GERGİNLİK - 2

    19 Ağustos 2019 - 09:08

    Lise öncesinde başlayan hayat yarışı... -Bizim zamanımızda öyleydi en azından:) emekliliğe kadar sürüyordu!-

    Nasıl bir yarış bu?

    Test usulü sınavlarda hata yapmamak, en iyi (talep ve fiyat belirleyici unsurlar burada) okullara girmek, not ortalamasını en yüksekte tutmak, sınıf ve okul birincisi olmaya çalışmak, en yüksek maaş veren ve en prestijli işlere girmek, bu işlerde hızla yükselmek falan diye giden bir yarış.

    Google’a sorarsanız ABD’li milyonerlerin not ortalaması 2.9’muş. (Üniversite ortalaması.. 4.0 üzerinden ve 700 kişilik bir anket.. Yakın zamanda yapılmış) Buradaki cümleyi İngilizce yazıp arasanız bulursunuz kaynağı.

    Nereye getirmeye çalışıyorum lafı?

    Kurallara uyan, çalışma kuralları, ders, iş kuralları gibi kurallara uyanlar iyi okullara girip yüksek ortalamalar ile okulu bitirip yüksek maaşlı işlerde yükseliyorlar, “beyaz yakalı” oluyorlar. Tüm beyaz yakalılar olamıyor tabi, birinci sıra ya da CEO bir tane oluyor genellikle.

    Mutlu ve başarılı “beyaz yakalı” ile şikayet düzeyi yüksek olan arasında ters orantı gözleniyor genellikle hiyerarşide! Geleneksel kurumsal veya statüko bu dünyaların sıfat ve isimleri.

     

    Yeni nesil girişimci peki?

    Neden her dersten yüksek not almalıyım ki, sevdiğim derse daha çok zaman harcayamaz mıyım ile başlayan ve üniversiteyi bitirmek şart mı, şu insanların (ya da hayvan ve bitkilerin) falan sorunlarını çözmeye uğraşmak istiyorum demeye giden yolda buluyor kendini. Burada durup, Steve, Bill ya da Mark da öyle yapmıştı demeyeceğim çünkü buna “anectodal evidence” diyorlar, az sayıda örneği kanıt olarak kullanıp kural çıkartmasanız iyi olur Türkçesi!

     

    Burada biraz durup bağlamı netleştirmek istiyorum.

     

    Geleneksel, kurumsal, statüko, beyaz yaka kötü ya da yanlış mı demek istiyorsun diye düşünenlere şunu söylemek istiyorum:

    Aslında “iyi, kötü bir kelime, doğru ise yanlış” daha uygun olan ise uyum ya da uygunluk.

    Nasıl ailelerden ve kültürlerden geldiğinize göre size uygun görünen yola gidin, denemek hiç yanlış değil, çabuk ve sık çuvallamanın bir sakıncası yok, küçük riskler ve denemelerle başlayıp, kuralları, ezberleri sorgulayabilirsiniz.

    Öğrenmek ve uygun olmayanı unutmak, unutulmaması gereken kural olsa iyi olur:)

    Bazı toplumlar, kültürler bunları düşünmek, konuşmak ve yapmak için daha uygun, bazıları ise değil, teknoloji ve iletişim işleri daha kolaylaştırdığı gibi zorlaştırabiliyor da.

    Ortak diliniz var mı, aynı şeyi mi (bağlam) konuşuyorsunuz sık sık sorulması gereken sorular.

    Ortak değerler ise ayrı bir hatta birden çok yazı konusu.

    Bugünlük bu kadar.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum