• Reklam

Yerli üretici, Suriye Afrin'den ithal edilen zeytinyağı nedeniyle endişeli

Zeytindostu Derneği, 2019-20 sezonu üretimi artışı beklentisi ile Afrin’den ülkemize getirilen zeytinyağının düşük fiyatla iç piyasaya sunulmasını eleştirdi

Yerli üretici, Suriye Afrin'den ithal edilen zeytinyağı nedeniyle endişeli
12 Kasım 2019 - 18:47 - Güncelleme: 12 Kasım 2019 - 18:48

Zeytindostu Derneği, 2019-20 sezonu üretimi artışı beklentisi ile Afrin’den ülkemize getirilen zeytinyağının düşük fiyatla iç piyasaya sokularak üreticilerin mağdur edilmemesi uyarısına yer verilen bir açıklama yayımladı.  Bu sezon zeytin ve zeytinyağı üretimi artışın sevindirici olduğuna değinilen açıklamada, Afrin’den düşük fiyatla temin edilen zeytinyağlarının iç piyasada üretilen natürel birinci kalitedeki zeytinyağı fiyatıyla karşılaştırıldığında durumun endişe verici olduğuna işaret edildi.

img-9113.JPG

Zeytincilik sektöründe hasat coşkusu yaşanıyor. 2019-20 zeytin hasat sezonunu bu yıl ilk kez verilen dane zeytine kilogramda 15 kuruş prim müjdesiyle karşılayan üreticiler rekoltede beklenen artışla moral buldu. Bunun yanısıra sektör iç piyasada fiyat dengesine yönelik endişeler de taşıyor.  Komşumuz Suriye’de yaşanan iç savaş döneminde bu ülkeden ülkemize giren zeytinyağları sürekli tartışma konusu olurken bu yıl da Afrin’den gelen zeytinyağlarının iç piyasada Türk üreticisi aleyhine piyasa dengesizliği yarattığına yönelik endişeler yeniden gündeme geldi. Zeytindostu Derneği bu konudaki soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ERKEN HASAT SEZONU SONA ERDİ”

Üretim artışına bağlı olarak zeytin hasadının Ocak ayına kadar sürebileceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye ve Dünya gündeminin son derece hızlı değiştiği günler yaşanmaktadır. Bir yanda ekonomik zorluklara rağmen üretime devam eden üreticiler, öte yanda ticareti sürdürmeye çalışan tüccarlar ile ihracatçılar, bir diğer tarafta güvenli, kaliteli gıdaya erişmeye çalışan ancak bütçesi giderek kısılan tüketiciler… Tüm bu güç koşulların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı tarafından dane zeytine kg başına 15 Kuruş destek verileceğine dair yapılan açıklama yüreklere su serpti. Bunun yanında UZZK’nın yayınladığı 2019-2020 Üretim Sezonu Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti Raporu’na göre sofralık zeytinde de zeytinyağında da üretim artışı bekleniyor açıklaması hepimizin yüzünü güldürdü. Bu sene zeytin ve zeytinyağı sezonu Eylül ayında başladı ve erken hasat sıkımın neredeyse sonuna gelindi. Rekolte tahmin raporunda belirtildiği üzere hem sofralık zeytin hem de yağlık zeytindeki artış, hasadın ocak ayına kadar devam edebileceğini göstermektedir. Yeni mahsül tüm Türkiye’de genel olarak hem kalite hem de rekolte açısından hem üretici hem de tüketicilerin yüzünü güldürecek şekilde iyi gözükmektedir. UZZK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 2019-2020 rekolte tahminine göre sofralık zeytinde yaklaşık 414 bin ton, zeytinyağında ise yaklaşık 225 bin ton rekolte beklenmektedir. Herkese bereketli olmasını dileriz.”

zeytindostu-dernegi-logo.jpg

“AFRİN YAĞINA KARŞI TEDBİR ALINMALI”

Rekoltede yaşanan sevindirici gelişmelerin yanısıra Afrin’den ülkemize getirilen zeytinyağları üzerinde yaşanan tartışmaya da değinilen açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi;

“Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra bir diğer önemli konu da Afrin’den gelen yağlardır. İki yıl önce Zeytin Dalı Barış Harekatı adıyla Suriye’nin Afrin bölgesine girip bu bölgeye barış ve huzur getiren devletimiz bu bölgenin zeytin ve zeytinyağı üretimini kontrol altına almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu bölgede üretilen zeytinyağını Tarım Kredi Kooperatifi Başkanlığı koordinasyonluğuyla karayoluyla Türkiye’ye getirmekte ve sadece ihracat amaçlı olarak ihracatçı firmalara uygun fiyata ve uygun vadede satışını yapmaktadır. 2019 yılı içerisinde yaklaşık 25 bin ton zeytinyağının ihracatçı firmalara teslim edildiği bilgisi dillendirilmektedir. Bununla birlikte 2018 Kasım ayından bugüne kadar Türkiye’de ihracatçı firmalara teslim edilen zeytinyağının miktarının ne kadar olduğu bilinmemektedir. Düşük fiyatla satın alınan yağların iç piyasaya verilmeyip haksız rekabete yol açmaması önemli bir konudur. Piyasa taraması sonucu üreticilerden 2019-2020 sezonu elde edilen “Naturel Birinci” kalitesindeki yağların tahmini litre fiyatı ile Afrin’den elde edilen yağların litre fiyatı karşılaştırılmış ve iç piyasanın şekillenmesinde üreticilerimizin durumunun endişe verici olduğu görülmüştür. Yerel üreticilerimizin olumsuz etkilenmemesi ve zeytinyağı fiyat dengesinin bozulmaması için Afrin’den gelen zeytinyağlarına yönelik tedbir alınması önemlidir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum