"Yeşil enerji: Danimarka modeli" İzmir'de tartışıldı
İZMİR Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yeşil Enerji: Danimarka Modeli' seminerinde konuşan Danimarka Büyükelçisi H. E. Danny Annan, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtip, bunun daha çok kullanılması gerektiğini söyledi. Annan, İzmir'in Türkiye'nin rüzgar enerjisi başkenti olduğuna da dikkati çekti.
Danimarka Büyükelçisi H.E. Danny Annan, Selçuk Yaşar Kampüsü'nde düzenlenen 'Yeşil Enerji: Danimarka Modeli' adlı seminerde, ülkesinin karbon emisyonunu azaltan ve sürdürülebilir enerji üreten projelerini anlattı. Seminere, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve akademisyenler katıldı. Açılışta konuşan Ahmet Yiğitbaşı, sürdürülebilir kalkınma kavramı için de yeşil enerji hayati önemde olduğuna dikkati çekip, "Bunun bilincinde duyarlı bireyler yetiştirmeye odaklanmış durumdayız. Danimarka Büyükelçiliği ile iş birliğimizin her iki ülke için de verimli sonuçlar vermesini temenni ediyorum" dedi.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ise Yaşar Üniversitesi'nin Türk Standartları Enstitüsü'nden TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi'ni alan ilk yükseköğretim kurumu olduğunu hatırlatarak, Danimarka ile yürütülen Avrupa Birliği projelerinden örnekler verdi. Prof. Dr. Dinçer, büyükelçiliğin de desteğiyle Danimarka ve eğitim kurumları ile daha fazla ortaklıklar gerçekleştireceklerine inandıklarını söyledi.
RÜZGARDA DANİMARKA-İZMİR İŞ BİRLİĞİ
Tüm dünyayı etkisi altına alan enerji kaynağı sorunlarından ve Danimarka'nın yeşil enerji politikalarından bahseden Büyükelçi H.E. Danny Annan, Türkiye'deki yeşil enerji konusunda da önerilerde bulundu. Annan, "Türkiye, Avrupa'daki 5'inci en büyük rüzgar türbini ekipmanı üreticilerinden. Türkiye'de birçok Danimarkalı firma var. İzmir Türkiye'nin rüzgar enerjisi başkenti. İzmir'in üretim ve ihracat kapasitesi de yüksek. İzmir Kalkınma Ajansı ile İzmir'in rüzgar enerjisi anlamında neler sunabileceğini konuştuk. Kütahya, Manisa, Soma belediyeleriyle yapacağımız ortaklıkların fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Buralarda merkezi ısıtmayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Türkiye'de yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyel var. Türkiye, Uluslararası Enerji Ajansı'nın hazırladığı rapora göre, güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 3'ünü, rüzgar enerjisi kapasitesinin ise yüzde 15'ini kullanıyor. Daha çok kullanmalı. Bu yatırımcılar için daha avantajlı görünür. En iyi enerji kullanmadığınız enerjidir. Enerji verimliliği, enerji üretimi, yatırımcılar ve şirketler için doğru çerçeve koşullarını yaratmak Türkiye için önemli" dedi.
Büyükelçi Annan, ülkesi Danimarka'da yapılması planlanan 'Enerji Adaları' sayesinde birçok ülkeye de elektrik sağlamayı hedeflediklerini de söyledi.
YORUMLAR