• Reklam

'Yetişkinlerde birinci 'engellilik' nedeni inme, Covid-19'dan daha ölümcül'

NÖROLOG Nigar Ahmadova, halk arasında felç de denilen inme nedeniyle dünyada her 4 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Her 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğini, inmenin yetişkinlerde birinci 'engellilik' nedeni olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ahmadova, "Günümüzde inme, Covid-19'dan daha ölümcül bir hastalık. İnme geçirmemek için değiştirilebilir risk faktörlerini değiştirmeliyiz" dedi.

'Yetişkinlerde birinci 'engellilik' nedeni inme, Covid-19'dan daha ölümcül'
11 Aralık 2022 - 13:46 - Güncelleme: 11 Aralık 2022 - 13:47

Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmadova bir beyin damar hastalığı olan inmenin hem dünyada hem ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekti. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk üçte yer aldığını vurgulayan Uzm. Dr. Ahmadova hastalık bulgularını 'Ani gelişen güçsüzlük (el, kol, bacak veya yüzde), konuşma bozukluğu, baş dönmesi, denge kaybı, çift görme veya görme kaybı vb.' olarak sıraladı. Bu belirtilerden birinin ortaya çıkması halinde hemen acil servise başvurulması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Ahmadova, şöyle konuştu:
"Nörologlar olarak bir inme vakasında 'zaman beyindir' ilkesiyle hareket edilmesi gerektiğini söyleriz. Çünkü inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye en kısa zamanda ulaşabilmektir. Kaybedilen her dakikada beyin hücreleri kaybedilir. Zaman kaybı, beyin kaybıdır. En kısa zamanda acil servise başvuran inme hastasının sekelsiz veya az sekelle iyileşme ihtimali daha yüksektir. Vaktinde bulgularını tanımak, doktora başvurmak ve tedavi seçeneklerini uygulamak önemlidir. Acil servise başvuran hastalarının çoğunda karşılaştığımız 'başından soğuk su dökmek, yatınca düzelir, diye düşünmek, soğan koklatmak' gibi müdahalelerin hiçbir yararının olmadığı da bilinmelidir."

'İNME ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR'

İnmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Nörolog Ahmadova, "Günümüzde inme, Covid-19'dan daha ölümcül bir hastalık. İnme geçirmemek için değiştirilebilir risk faktörlerini değiştirmeliyiz" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnme geçirmemek için hayatımızda olumlu yönde yapabileceğimiz değişiklikler var. Bu değişiklikler hastalıktan korunmak için en iyi yöntemdir. İnme için değiştirilebilen risk faktörleri: Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, düzgün olmayan beslenme alışkanlıkları, sigara, aşırı alkol tüketimi, hareketsiz yaşam, yüksek kolesterol düzeyi, kalp ritim bozukluğu hastalıklarıdır. Meyve sebze ağırlıklı beslenme, haftada en az 4 saat tempolu fiziksel aktivite yapmak (tempolu yürüyüş en iyi örnek), günlük tansiyon takibinin yapılması gibi alışkanlıklar ve sigara içmemek bizi hasta olmaktan korur." (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum