• Reklam

Yiğitbaşı YGA'lı gençlerle buluştu

YAŞAR Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, çevrimiçi ortamda lise ve üniversiteli Young Guru Academy (YGA) gönüllüleri ile bir araya gelerek deneyimlerini anlatıp gelecek için önerilerde bulundu. Yiğitbaşı, "Değişim çağında fark yaratabilmek için cesur olmak gerekiyor" dedi.

Yiğitbaşı YGA'lı gençlerle buluştu
06 Aralık 2021 - 11:23 - Güncelleme: 06 Aralık 2021 - 11:24
YGA'nın lise ve üniversiteli gönüllüleri, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile çevrimiçi buluşmada bir araya geldi. YGA İçerik Yöneticisi Ahmet Harmancı moderatörlüğündeki buluşmada, Yiğitbaşı, kariyer yolculuğu, üniversitenin işleyişi ve liderlik hakkında bilgi verip gençlerin sorularını yanıtladı. Entelektüel zekanın (IQ) yanı sıra duygusal zekanın (EQ) önemine değinen Yiğitbaşı, "Gençlerin teknik bilgi kazanımlarının yanı sıra yaratıcı düşünme, öz yönetim, ekip çalışmalarına yatkınlık, zaman yönetimi, iletişim gibi sosyal ve duygusal becerileri önemli. Bunlar aslında duygusal zekanın temelleri. Bilim dünyası artık duygusal zekanın entelektüel zeka kadar önemli hatta daha da önemli olduğu konusunda hem fikir. Aynı zamanda, sosyal ve duygusal öğrenme becerilerine sahip bireyler, eleştirel düşünme, bütünü görebilme, strese dayanıklılık, başarıya odaklılık, hoşgörü gibi toplumsal yaşamımızda olması gereken özelliklere de sahip oluyor. Baktığınızda otomasyon, yapay zekâ, robotik, farklı yeni gelişmeler, var olan iş alanlarını yok ediyor ve yerine yeni iş alanları açılıyor. Yeni alanlarda ise farklı beceriler ve yetkinliklerle donatılmış gençlere ihtiyaç oluyor. Uzmanlar da bu bahsettiğim becerileri, kısaca 21. yüzyıl becerileri olarak tanımlıyor. Bu becerilerle donatılmış bireylerin sadece kendilerine değil, topluma da faydaları olacağına inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

'21. YÜZYIL ÖĞRENCİLERİ İÇİN ANAHTAR YETKİNLİKLER'

Yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve takım çalışması hakkında da bilgiler veren Ahmet Yiğitbaşı, "Yaratıcılık, burada anahtar kelime, farklılaşma. Farklılaşmak için yaratıcı olmanız gerekiyor. Eleştirel düşünce ise olayları, olguları, problemleri olduğu gibi kabul etmek yerine daha farklı nasıl yapılabilir, daha verimli nasıl ilerlenebilir bunu düşünmek önemli. İletişim de o kadar önemli ki. Dünyanın en zeki ve çalışkanı olabilirsiniz ama bunu etrafınızdakilere anlatamıyorsanız aslında çok da ilerleyemiyoruz demektir. Takım çalışması da bir diğer nokta. Diğer insanlarla birlikte hareket edebilme, ortak bir amaç etrafında çalışabilme" diyerek bunlara ek olarak ise yabancı dil bilgisinin, farklı kültürleri ve dünyayı tanımanın önemini vurguladı.

'FARK YARATMAK İÇİN CESUR OLMAK GEREKİYOR'

"Ne bildiğiniz değil, neyi ne şekilde yaptığınız önemli" diyen Ahmet Yiğitbaşı, "Sonuç olarak bu dört becerinin tutması için cesur olun. Cesur olmadan, artık ne bildiğiniz ödüllendirilmiyor. Önemli olan bu bildiklerinizle neler yaptığınız. O yüzden güvenilir yön bulma becerileri kazandırabilirsek gençlerimize, onlar da kendi yönlerini bulabilirler. Bu değişim çağında fark yaratabilmek için cesur olmak gerekiyor. Günümüzde iş ve teknoloji dünyası köklü bir değişimin ortasında ve bu değişimi yönlendirecek de cesur insanlara ihtiyaç var. O yüzden sizlere; cesur olun, cesaretle yaratıcılığınızı ortaya çıkarın tavsiyesinde bulunuyorum" dedi.

'VİCDANLI VE DONANIMLI LİDERLER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Yaşar Üniversitesi olarak, YGA'da olduğu gibi hem vicdanlı hem donanımlı girişimcilik yetkinliklerine sahip gençler yetiştirmeye büyük önem verdiklerini vurgulayan Ahmet Yiğitbaşı, "Biz de üniversitemizde bu iki kanada çok önem veriyoruz ve o nedenle YGA ile genlerimiz uyuşuyor, bundan sonraki süreçte de genç girişimciliği konusunda YGA ile ortak projeler geliştireceğiz. Gençler kendilerini bütünün bir parçası olarak hissetmek istiyorlar öncelikle. Çalıştıkları kurumlarda ve ortamlarda, duygulara, ortak değerlere, birlikteliğe önem verilsin istiyorlar. Biz bunu hissediyoruz. Her şeyden önce kendilerine değer verildiğini hissetmek istiyorlar. Bütün bu beklentiler doğrultusunda kurumlarda da güven duyulan liderlere ihtiyaç duyulmaya başlandı. Değişen dünyaya adapte olurken süreç yönetimlerini başarıyla uygulayan liderlik becerileri gelişmiş bireyler, çalışanlar çok büyük önem taşıyor. Bu kapsamda biz de üniversitemizde; akıntıya kapılan değil akıntıya yön veren, vicdanlı ve donanımlı liderler yetiştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum