• Reklam

Yıl sonu enflasyon tahmini değişti!

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıklıyor. Karahan, "Enflasyon beklentilerinde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi. 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncellendi.

Yıl sonu enflasyon tahmini değişti!
09 Mayıs 2024 - 11:24

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıklıyor. Karahan sunumun ardından soruları yanıtlayacak. Karahan, yıl sonu enflasyon beklentisine ilişkin olarak, "2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

Karahan şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankamızın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyon hedeflerimizle uyumlu gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerinde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Emtia fiyatlarında son dönemde genele yayılan bir artış gözlenmektedir.

Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörülmektedir. Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politika öne çıkan küresel risk faktörleridir. Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir, merkez bankaları parasal sıkılığı korumaktadır.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlenmiştir. Yurt içi talepte direnç sürerken bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Net ihracatın büyümeye negatif katkısı azaldı.

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. Yurt içi talepte direnç sürerken bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Net ihracatın büyümeye negatif katkısı azaldı.

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. Yurt içi üretim talebe kıyasla ılımlı bir seyir izledi.

"SIKI PARA POLİTİKASI TALEBİ DENGELEYECEK"

 

Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyretmekte. Çıktı açığı dezenflasyon süreinin önemli bir bileşeni olacak. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Sıkı para politikası talebi dengeleyecek. Yılın ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle iç talepte zayıflama olacağını, cari dengede iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

 

"TÜKETİCİ ENFLASYONU ÖNGÖRÜLEN TAHMİN ARALIĞININ ÜZERİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR"

 

Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir.

Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Öngörülerimizin aksine yılın ilk çeyreğinde toplam talep koşulları güçlü seyretmiş, kredi koşullarında artış gerçekleşmiştir.

"KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ EĞİLİMİ YAVAŞLADI"

 

Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir.

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir.

Kararlarımızın enflasyon beklentilerine iyileşme sağlayacağını düşünüyoruz.

KREDİ FAİZLERİ AÇIKLAMASI

 

Mart ayındaki faiz artışı ve makroihtiyati düzenlemeler sonrasında ticari kredi faizi yaklaşık 14 puan, tüketici kredisi faizi 18, mevduat faizi 15 puan artmıştır.

Kredi faizlerinin geldiği seviye kredi büyümesinin yavaşlamasına ve iç talebin dengelenmesine katkı verecektir. Son dönemde yabancı para kredilerinin arttığını gözlemliyoruz.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

 

Türkiye'nin risk primindeki iyileşme potföy akımlarını destekledi.

Portföy girişleri DİBS piyasasına yoğunlaşırken offshore swaplara da yansıdı.

Mart toplantısında yaptığımız ilave sıkılaştırma, yurt içi ve dışı yerleşiklerin TL'ye güvenini artıdı ve rezervlere olumlu yansıdı.

Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.

ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLENDİ

 

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz"

Soru cevap kısmında Karahan şunları kaydetti:

MALİYE POLİTİKASINDA İLAVE ADIMLAR ATILACAK MI?

 

"Talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmek istiyoruz. bu noktada sıkı bir para politikası duruşumuz var. Kamu maliyeti tarafından gelecek destek de önemli.

Kamu maliyesi tarafında son dönemde yapılan açıklamalar var. Harcamalar için tasarruf edilmeye çalışılıyor.

"MAYISTA ENFLASYON ZİRVEYİ GÖRECEK, TAHMİN YÜZDE 75

 

Enflasyonda zirveyi Mayıs ayında göreceğiz, bu çok net. Enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Enflasyon mayıs ayından itibaren düşmeye başlayacak. Yönetilen yönlendirilen fiyatların belirlenmesi hususu da önemli, harcamalarla ilgili tasarruf tedbirleri hazırlanıyor, İkinci devrede ve 2025 yılındaki dezenflasyon sürecinde bundan destek alacağımızı düşünüyoruz"

İlk 4 ayda 4 puana yakın ilave enflasyon gerçekleşti. Bunu tamamen telafi etmek ek sıkılaştırma ile dahi pek kolay görünmüyor. Hedefte yüzde 36'dan yüzde 38'e yapılan ayarlamanın sebebi bu kapsamdadır.

"ENFLASYONU DÜŞÜRMEK ADINA PARA POLİTİKASI TARAFINDA NE YAPMAK GEREKİYOR YAPACAĞIZ"

 

Enflasyonu düşürmek adına para politikası tarafında ne yapmak gerekiyor yapacağız, öne çıkan temel faktör güçlü iç talep. Para politikasında sıkılaşmayla talepte dengelenme öngörüyoruz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum